barcode hekje en ladder

Barcode hekje en ladder controleren zonder scanner

Bij het printen van een barcode hekje en ladder, zijn er belangrijke aandachtspunten om te zorgen voor een foutloze scan en een efficiënte workflow in de gehele supply chain. Lees onze 6 tips voor een betere afdrukkwaliteit van de barcode. Wat naast het ontwerp ook van invloed is op de leesbaarheid is het drukproces. Hier laten we zien, hoe kleine fouten snel en met het blote oog zijn op te sporen én te voorkomen!

Vergeet de printkop niet

Een hoge en constante afdrukkwaliteit is essentieel voor een optimale werking van barcodescanners. Professionele labelprinters leveren uitstekende prestaties en zijn geschikt voor gebruik in een productie- of logistieke omgeving. Net als alle andere machines hebben ze onderhoud nodig om ze soepel te laten werken. Zorg ervoor, dat de printkop regelmatig wordt gereinigd (overeenkomstig de instructies van de fabrikant) om de ophoping van vuil en residu’s te voorkomen.

Ondanks alle zorg, verslijt de printkop na verloop van tijd. Het laat meestal zien wanneer de kleine verwarmingselementen beginnen te falen, waardoor er lege brandlijnen door de afdrukafbeelding heen snijden. Deze leegtes zijn fataal voor de integriteit van de barcode: Zelfs de kleinste witte lijn kan leiden tot grote problemen met handelspartners, retouren veroorzaken of het interne logistiek vertragen.

Defective dot in label printerEen defect verwarmingselement op een printkop

Barcodeverificatiesystemen bieden een betrouwbare manier om de kwaliteit en naleving van de code te evalueren, maar worden niet noodzakelijkerwijs gebruikt voor kleinere toepassingen. Het goede nieuws is, dat met behulp van onze tips en trucs veelvoorkomende fouten zijn op te sporen zonder scanner! Maar laat ons eerst vertellen waarom de barcode-oriëntatie in dit scenario een cruciale rol speelt.

Barcode-oriëntatie is van belang: hekje- vs. ladderstijl

Afhankelijk van de labelprinter en lay-out van het label heeft de barcode een specifieke positie en oriëntatie op het label. Als de strepen van de barcode in de afdrukrichting wijzen, wordt het een ‘hekje’ barcode genoemd. Als de strepen daarentegen dwars op de afdrukrichting liggen, is het een ‘ladder’-barcode. De volgende afbeelding laat duidelijk zien waarom ze zo worden genoemd:

barcode hekje ladder

Truc bij hekje: voeg een controle lijn toe

Weet je zeker of deze barcode in goede staat is?

Fence barcode

Met deze zeer kleine maar of zo effectieve truc wel! voeg een dikkere, doorlopende lijn boven de barcode in:

Fence barcode with verification line

Terwijl een fout in de “rechtopstaande” balk nauwelijks waarneembaar is, is de fout in de horizontale balk direct herkenbaar. Het is een teken dat een verwarmingselement (print dot) defect of vuil is.

 

Truc bij ladder: kijk uit voor witte lijnen

Als de barcode 90° wordt gedraaid, valt de fout direct op. De ontbrekende stip zorgt voor een witte lijn over de gehele barcode:

Ladder barcode with white line

Maar let op! Voordat je de barcode draait, moet je eerst controleren of deze geschikt is voor de gebruikte materiaalcombinatie en benodigde afdruksnelheid. De verwarmingselementen van de labelprintkop worden bij hoge printsnelheden zeer snel in- en uitgeschakeld. Elk verwarmingselement heeft echter een zekere traagheid en blijft ook na het uitschakelen nog een beetje warm. De streepjescodelijnen kunnen daarom wat rafelig overkomen, wat de algehele kwaliteit kan beïnvloeden.

Vind de perfecte printer voor je barcode hekje en ladder

Geen problemen willen hebben met het afdrukken van barcodes? Schakel dan een labelprinterspecialist in! Weber Labeling & Coding Solutions is een officiële handels- en servicepartner voor A-merk labelprinters zoals: Zebra, Sato, Toshiba, Epson, Oki en Honeywell. Daarmee krijg je de beste oplossing voor het printen van de barcode!

Bekijk het printer assortiment