Markoprint inkjet printer coding on carton in production line

Continuous Inkjet (CIJ) versus Thermal (TIJ)

Voor het printen van variabele informatie op een breed scala van producten kun je gebruik maken van verschillende soorten technologieën: thermal inkjet en continuous inkjet.

Kiezen voor het een betekent ook kiezen voor het ander. Tegenwoordig speelt niet alleen kwaliteit een rol, maar ook duurzaamheid, gezondheid en milieuvervuiling. Waarom? Dat leggen we uit.

 

Ontwikkeling van inkjetprinters

Klein karakterprinterVoor het eerst ontstond de inkjetprinter in de 20ste eeuw, maar de beste ontwikkeling is de ontdekking van Drop On Demand (DOD) technologie uitgevonden door Zoltan in 1972. DOD technologie is vooruitstrevender dan de Continuous Inkjet technologie. En zorgt vandaag de dag voor schonere inkjetprinters en productieomgevingen die helpen aan een duurzamere toekomst voor mens en milieu.

 

Wat is Continuous Inkjet | CIJ

Bij CIJ duwt een hogedrukpomp inkt door nozzles op de printkop, waardoor een continu stroom van inkt druppels ontstaat. Binnen deze stroom, laadt de printer individuele druppels elektrisch op die de gedrukte tekst zullen vormen. Met een magnetisch veld in de printkop buigen de geladen druppels naar hun doel op het substraat. De meerderheid van druppels hebben geen lading en worden dus niet afgebogen. Deze komen terecht in de printkop en worden teruggestuurd naar de inkttoevoer om te worden gerecirculeerd.

 

Wat is Thermal Inkjet | TIJ

TIJ-systemen maken gebruik van een inktpatroon bestaande uit honderden kleine spuitmondjes die elk een verwarmingselement bevatten. Wanneer een stroom door het verwarmingselement van een spuitstuk wordt geleid, verwarmt het de inkt, waardoor deze uitzet tot een luchtbel. Hierdoor ontstaat druk, waardoor de inkt door de spuitmond op het oppervlak komt.

 

Schone productieomgeving

schone productieomgeving

Thermal Inkjet is een technologie waarbij géén slijtage plaatsvindt op bewegende onderdelen en géén onderhoud voor nodig is. Tevens bij vervanging van de cartridge heeft de printer automatisch een nieuwe printkop.

Continuous Inkjet daarentegen creëert continu een stroom inktdruppels. Dit veroorzaakt een vuile productie omgeving en zorgt voor een zeer onaangename lucht. Tevens is de stof die vrijkomt schadelijk voor de werknemers.

Hierdoor heeft Thermal Inkjet voor bedrijven een lagere Total Cost of Ownership (TCO) dan Coninuous Inkjet en maakt een Thermal Inkjetprinter een schonere codeerder.

 

Super Scherp Printen

scherpe tht printer

Dagelijks kom je in de supermarkt houdbaarheidsdatums tegen die gestippeld zijn. Daarmee bedoelen we een houdbaarheidsdatum die bestaat uit kleine puntjes inkt en daardoor niet altijd goed leesbaar zijn.

En dat terwijl er al langere tijd op de markt de Thermal Inkjet Technologie is, waarmee een super scherpe datum geprint wordt. Een duurzamere technologie die consumenten beter verteld hoe lang het product houdbaar is en veel minder fouten veroorzaakt in het terughalen van lot en batchnummers. Dat zorgt weer voor minder verspilling en meer veiligheid.

 

Duurzame toekomst is Thermal Inkjet

Vandaag de dag wordt er nog te veel geprint met Continuous Inkjet. Elke ondernemer die een Continuous Inkjetprinter heeft staan, zou zichzelf moeten afvragen waarom. Tenslotte is het duurder en schadelijker dan een Thermal Inkjetprinter. Een Thermal Inkjetprinter heeft immers minder downtime en verdient zichzelf in no-time terug.

 

ROI Thermal Inkjetprinter

  • Schone werkomgeving
  • Minder onderhoud
  • Geen verspilling van inkt
  • Beter voor mens & milieu
  • Goedkoper dan Continuous Inkjet

 

Weber kiest Thermal Inkjet

Haarscherpe codering maakt producten en verpakkingen makkelijker te traceren en te verwerken. Wij geloven in efficiënte codeeroplossingen die waarde toevoegen aan het product en het proces. Daarom ontwikkelen wij codeersystemen die het proces versnellen, optimaliseren en verduurzamen en kiezen we dus voor Thermal Inkjet.

De meeste industriële inkjetprinters in productielijnen zijn vervuilend, vergen veel onderhoud en zijn daardoor duur in gebruik. Weber Markoprint Inkjetprinters printen barcodes, serialisatie gegevens, houdbaarheidsdatums en symbolen met onderhoudsvrije systemen waardoor de kosten aanzienlijk lager zijn en die beter zijn voor mens en klimaat.

Industriële Weber Markoprint Inkjetprinters printen direct op karton, verpakkingen, kunststof, glas, folie, rubber, hout en metaal. Kortom, sta je open voor een duurzame productie? Kies dan een Thermal Inkjetprinter, dan werk je mee aan een schonere toekomst voor ons allemaal.

CONTACT