ampullen in verpakking

Etiketteertrends voor farmaceuten

Farmaceuten staan dagelijks voor etiketteeruitdagingen. We zijn in gesprek gegaan met Jeroen Bours. Hij is verkoopdirecteur van Weber Labeling & Coding Solutions Benelux en we hebben hem wat vragen gesteld over etiketteertrends in de farmaceutische industrie.

Jeroen, wat zijn de grootste etiketteeruitdagingen in de farmaceutische industrie?

jeroen bours

Jeroen: “Voor farmaceuten betekent etikettering serialisatie en bescherming tegen namaak en manipulatie. Je kent wellicht wel de EU-richtlijn ter bestrijding van namaak van geneesmiddelen: hier moet elke afzonderlijke eenheid worden gemarkeerd met een datamatrixcode met een individueel serienummer.

Dit is een uitdaging, niet alleen in termen van gegevensbeveiliging en elektronische controleerbaarheid van de eenheden. ook de hoge productiesnelheden en volumes stellen extra eisen.

Denk aan de productie van vaccins. Het gaat hier om miljoenen eenheden die alle afzonderlijk moeten worden geëtiketteerd en gemarkeerd. Dat brengt bepaalde expertise en technologische uitdagingen met zich mee.”

 

Welke oplossingen bied jij de farmaceutische industrie?

Jeroen: “Weber biedt al meer dan 50 jaar individuele oplossingen voor de farmaceutische industrie. Wat hardware en software betreft, kunnen onze hoge snelheid inkjetprinters 120 wisselende codes per seconde aanbrengen. Niet per minuut of uur – per seconde!

Wij realiseren het “bewijs-van-eerste-opening” bescherming met onze Tamper Evident etiketteermachine. Dit is een compact systeem dat zelfs in smalle lijnen past en een geperforeerde verzegeling aanbrengt op verpakkingseenheden. Wanneer de verpakking is geopend dan is er direct zichtbare schade aan de Tamper Evident Seal en verpakking.

Naast het etiketteren van primaire en secundaire verpakkingen, hebben wij systemen die ook verzend- en omdozen etiketteren. Waar er op de doos geëtiketteerd moet worden, maakt niet uit. Wel zien we vaak dat bij farmaceuten gebruik wordt gemaakt van om-de-hoek etiketteren.”

 

3. Kan je ons een voorbeeld geven?

Jeroen: “Ja, wij werken samen met verschillende machinebouwers die onze technologie in hun farmaceutische verpakkingssystemen integreren. Maar ook de farmaceutische bedrijven zijn onze klanten.

Seidenader is een expert in tracking & tracing van farmaceutische producten. Zij integreren onze Tamper Evident-etiketteeroplossing in hun Traxeed ItemUnit Tamper Evident-systeem.

Voor Dr. Schwabe GmbH hebben wij een systeem ontwikkeld dat overlappende etikettering van omdozen realiseert. Hierdoor kunnen eenheden aan beide zijden van hetzelfde etiket worden voorzien. Dr. Schwabe had deze oplossing nodig voor de export van fytofarmaceutische producten naar China.

Ook leveren we aan groothandelaren van geneesmiddelen. Hier hebben wij oplossingen gemaakt voor het etiketteren van de secundaire en tertiaire verpakkingen met label applicatoren, tamper-evident labeling, corner wrap labeling, label print & apply en codeeroplossingen.”

 

4. Hoe denk je dat etiketteer- en codeertechnologieën zich in de toekomst voor de farmaceutische bedrijven ontwikkelen?

pharmaunternehmen

Jeroen: “Wij zien een verduurzamingstrend. Ook met onze systemen zetten wij ons hier voor in. Zo besparen we bijvoorbeeld grondstoffen met onze NoLiner-etiketteerder, die etiketten kan verwerken zonder schutblad. Het schutblad is vaak gecoat met siliconen en is duur om te recyclen. De NoLiner serie maakt schutblad overbodig.”

 

kartonkennzeichnung, großschriftdruck“Daarnaast hebben we een inkjetsysteem ontwikkeld dat het etiket overbodig maakt. De Integra PP 108 print scherp, schoon en tot 108mm in twee kleuren op bijvoorbeeld omdozen.

Wij hebben berekend dat direct printen de voordeligste oplossing kan zijn in vergelijking met etikettering, afhankelijk van de toepassing. Op die manier wordt duurzaamheid omgezet in kostbesparing!”

 

5. Is deze oplossing ook geschikt voor andere toepassingen?

Jeroen: “Natuurlijk! Etikettering is nodig in alle sectoren. Een bedrijfstak die dichtbij de farmaceutische industrie staat wat betreft de ontwikkelingen op het gebied van de bescherming tegen namaak betreft, is de cosmetica-industrie.

Kwaliteit cosmetica, waaronder parfums, worden voorzien van bescherming bij eerste opening middels Tamper Evident Seals ter bescherming van de consument en product vervalsing.”

 

6. Welke andere productontwikkelingen zitten er in de pijplijn?

Jeroen: “Wij werken voortdurend aan de verbetering van de verwerkingssnelheid en gegevensintegratie. Er worden meer softwareprotocollen ontwikkeld waarvoor overeenkomstige interfaces op de systemen beschikbaar moeten zijn.

Ook onze Weber-software ontwikkelt zich verder. Niet alleen kunnen alle etiketteersystemen in de productie in een netwerk worden opgenomen, maar ook randapparatuur zoals weegschalen, scanners of camera’s kunnen worden aangesloten.

Dit is een bijdrage aan Industrie 4.0 en autonome productieprocessen. Etikettering staat altijd op  belangrijke punten het proces en Weber kan zwakke plekken en knelpunten in het proces opsporen en efficiënt oplossen.”

 

Op de hoogte blijven van trends & ontwikkelingen in etiketteren en coderen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF