Etiketteren in de foodsector met Weber

Etiketteren in de foodsector is een precisie werk en complex proces, omdat elk productieproces uniek is. Onlangs heeft  Accountmanager Tim de Vries mij, Debbie Poulus, meegenomen naar twee bedrijven in de foodsector: een bakkerij én een groothandel in groente en fruit. Daar heb ik met eigen ogen kunnen zien wat de toegevoegde waarde is van professioneel etiketteren. Lees hier hoe Weber te werk gaat en laat je inspireren.

etiketteren in de foodsector

Onze eerste bezoek is aan een bakkerij waar bodems voor vlaaien, koekjes, kant en klaar gebakjes, gebakjes om af te bakken en gevulde koeken worden gemaakt voor restaurants, supermarkten, kleine bakkerijen en vele bedrijven in het buitenland.

De bakkerij wil de productiecapaciteit verhogen en vereenvoudigen, waardoor de beoogde groei gerealiseerd kan worden. Samen met Tim hebben ze gekeken naar verbeteringen in het etiketteerproces. Er staan twee productielijnen met een verschillend etiketteerproces. Op productielijn één wordt er geëtiketteerd met een Weber etiketteermachine uit 2008 en op productielijn twee wordt er geëtiketteerd met de hand.

Naast het verhogen van de productiecapaciteit heeft de bakkerij te maken met continu veranderende regelgeving binnen de foodsector. Afhankelijk van het product, waar het heen gaat én de regelgeving verandert het etiketformaat. Het toekomstige etiketteersysteem moet in staat zijn om meerdere etiketformaten te kunnen etiketteren op dozen. Het huidige etiketteersysteem kan dat niet, daardoor moet er een oplossing komen. Op productielijn twee wil de bakkerij overstappen op geautomatiseerd etiketteren om daarmee de productiecapaciteit te verhogen.

Professioneel etiketteren in de foodsector

Uiteindelijk is de keuze gevallen voor een Weber LA4050E met 90 graden arm. Op productielijn twee komt een statief, transportband met de etiketteermachine en op productielijn één wordt de oude etiketteermachine vervangen waarbij het statief wordt hergebruikt en de transportband wordt aangepast.

Om te voldoen aan de verscheidenheid van etiketformaten wordt er gebruikt gemaakt van verschillende tamps die snel te vervangen zijn wanneer een etiketformat moet worden aangepast. Een oplossing die past bij de beoogde doelen van de bakkerij!

 

Etiketteren bij groothandel in groente en fruit

Onze tweede stop is bij een groothandel voor groente en fruit, waar onder andere paprika’s en cherry tomaatjes worden verpakt.

Tim was uitgenodigd voor een gesprek om te praten over automatisering op de productielijn. De puntpaprika’s etiketteerde ze met de hand en dat wilde ze graag automatiseren. De situatie is geschetst en er zijn verschillende ideeën bedacht.

Uiteindelijk ging het alleen niet om één verpakkingslijn, maar om verschillende oplossingen in een koelhuis op verschillende productielijnen. Het gebouw is immens hoog, groot en 7 graden van binnen. Overal staan verschillende verpakkingslijnen, waar groente en fruit wordt verpakt.

Tussen de torenhoge opgestapelde dozen op pallets staan meerdere verpakkingslijnen. Achter de berg puntpaprika’s begint de eerste lijn. Werknemers stoppen twee puntpaprika’s in een zakje en leggen deze op een transportband. Automatisch wordt er een zakkensluiter op geplakt en gaan de paprika’s onder onze Weber LA4050B Blow box heen om geëtiketteerd te worden.

De Weber etiketteermachine ziet er futuristisch uit met Panel PC en Blow Box. Echt wat anders dan de tamp blow. De paprika’s gaan onder de blow box langs en in no time wordt er een etiket op afgevuurd.

Doordat er 60 zakjes puntpaprika’s per minuut geëtiketteerd moeten worden, is er niet genoeg tijd voor een tamp blow, vandaar de blow box in combinatie met een Sato printer. De kracht en precisie waarmee de etiketten op de paprika’s worden geblazen, is indrukwekkend en dat zonder de paprika’s te beschadigen of dat de verpakking beweegt.

Verschillende oplossingen voor verschillende verpakkingslijnen

Op een tweede verpakkingslijn worden cherry tomaatjes verpakt met twee etiketteermachines voor een etiket aan de boven én onderkant van de verpakking. De etiketteermachine is geüpgraded met een printmodule, panel pc, en bartender software. Specifiek maatwerk van Weber maakt het mogelijk om de etiketten op het juiste moment en met precisie te plaatsen op de verpakking.

Niet alleen is er gekozen voor Weber oplossingen bij deze groothandel, maar ook voor samenwerking met een partner. Op een andere lijn worden twee paprika’s op de band gelegd en in een folie verpakt. De paprika’s worden gewogen door een weegsysteem van Label Solutions. Wanneer de paprika’s boven een bepaald gewicht zijn, dan wordt er door een Weber LA 4050E Tamp Blow een etiket op geblazen.

Vervolgens belanden de zakjes paprika op een draaischijf en een medewerker scheidt de geëtiketteerde van de niet geëtiketteerde paprika’s in dozen. Een innovatief systeem dat waarde toegevoegd aan deze verpakkingslijn.

Waarde én kwaliteit toevoegen

Wij geloven in kostenbesparende en geautomatiseerde codeer- en etiketteeroplossingen, die waarde en kwaliteit toevoegen aan productie en logistieke processen. Dat heb ik gezien bij deze bakkerij en groothandel in groente en fruit. Professioneel etiketteren in de foodsector verhoogt de productiecapaciteit en heeft lagere kosten!

Op zoek naar meer etiketteerinspiratie in de foodsector?

Weber Labeling & Coding