Plantenpaspoort

Plantenpaspoort etiketteren of printen?

Sinds 14 december 2019 is een plantenpaspoort verplicht voor alle planten bestemd voor opplant door de EU, verordening (EU) 2016/2031. Het plantpaspoort zorgt ervoor dat de identiteit en oorsprong bekend is van planten. Dit wordt gedaan in combinatie met een fytosanitair registratienummer (FRN) op de plantenlabels. Zo hoopt men verspreiding van ziekten en plagen te voorkomen en zijn planten sneller te traceren.

Daarvoor is een etiket of print noodzakelijk die de vereiste informatie zichtbaar én duidelijk weergeeft op de plant. Ben je op zoek naar een geschikte labelprinter, etiketteermachine of inkjet-printer bekijk hier de mogelijkheden of neem contact met ons op.

Welke informatie staat in het plantenpaspoort?

Er is een vast lay-out voor het plantenpaspoort, die op verschillende onderdelen van de plant kunnen worden aangebracht, zoals op een plantlabel, een etiket op de pot of een print op de pot.

EU-plantenpaspoort voorbeeld
EU-plantenpaspoort (voorbeeld)

(1) Het woord Plantenpaspoort / Plant Passport” of “Plant Passport” in de rechterbovenhoek.

(2) De EU-vlag in de linkerbovenhoek (kleur of zwart-wit)

(3) Letter “A” + botanische naam van de betrokken plantensoort of taxon

(4) Letter “B” + ISO-code, koppelteken, registratienummer van de exploitant (NL-123456789)

(5) Letter “C” + traceerbaarheidscode van planten, plantaardige product of ander materiaal.

Deze kan worden aangevuld barcode: streepjescode, datamatrix of chip

(6) Letter “D” ISO-code van het land van oorsprong

NOTE! Bij verzending naar beschermde gebieden met een PZ-code is de vermelding: “Plant Passport-PZ”. + de volledig wetenschappelijke naam of EPPO-codering.

Eisen aan het plantenpaspoort

    1. Het zit vast aan de commerciële eenheid (bv. pot, bundel, verpakking, enz.)
    2. Alles is duidelijk zichtbaar en leesbaar
    3. Het is definitief en duurzaam
    4. Het is gescheiden van andere informatie op hetzelfde medium
    5. De informatie staat in een rechthoekig of vierkant

Efficiënte etiketteer- en codeertechnologieën

Weber Labeling & Coding biedt meerdere oplossingen voor plantenpaspoorten en productidentificatie van productie tot het logistiek proces.

Etiketteersystemen | Voorbedrukte etiketten aanbrengen / Blanco etiketten printen én aanbrengen
Labelprinters | Zwart- Wit en Full Colour etikettenprinters
Inkjet printers | Coderen op alle materialen en omdozen
Labels | Blanco & Full Colour etiketten

Stel hier je vraag

 

Veelgestelde vragen

Wat is een plantenpaspoort?
Een plantenpaspoort is een officieel document dat informatie bevat over een plant, zoals de botanische naam, de herkomst en de kwaliteit. Het is bedoeld om de traceerbaarheid en de gezondheid van planten binnen de EU te waarborgen.

Is het verplicht om een plantenpaspoort etiket of label te gebruiken?
Ja, sinds 14 december 2019 is het verplicht om een plantenpaspoort te gebruiken voor alle planten die bestemd zijn voor opplant binnen de Europese Unie. Dit geldt zowel voor professionele kwekers als voor particulieren.

Moet ik het plantenpaspoort etiket printen of kan ik het ook handmatig invullen?
Het plantenpaspoort etiket kan op twee manieren worden aangebracht: door het te printen of door het handmatig in te vullen. Beide methoden zijn toegestaan, zolang het etiket maar duidelijk leesbaar is en voldoet aan de vereisten van de lokale autoriteiten.

Welke gegevens moeten op het plantenpaspoort etiket worden vermeld?
Het plantenpaspoort etiket moet duidelijk leesbaar en permanent bevestigd zijn aan de plant, pot of verpakking. Deze vertelt het unieke verhaal van de plant. Het moet de volgende informatie bevatten:

  • De botanische naam van de plant
  • De officiële naam van het land van herkomst
  • Het Unie-identificatienummer (voor professionele kwekers)
  • Eventuele andere relevante informatie, zoals de kwaliteit of de status van de plant

Zijn er specifieke regels voor het formaat en de vorm van het plantenpaspoort etiket?
Er zijn geen strikte regels voor het formaat of de vorm van het plantenpaspoort etiket. Het moet echter wel duidelijk leesbaar zijn en voldoende ruimte bieden voor alle vereiste informatie. Het is raadzaam om het etiket op een opvallende plaats aan te brengen, zodat het gemakkelijk te vinden is. Wees goed op de hoogte van de algemene voorwaarden zodat de informatie over planten en de hangetiketten voor planten goed in elkaar zitten.

Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoe aan de vereisten voor het plantenpaspoort etiket?
Om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de vereisten voor het plantenpaspoort etiket, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en voorschriften van je land. Raadpleeg de lokale autoriteiten of brancheorganisaties voor gedetailleerde instructies en richtlijnen

Wat zijn de mogelijke gevolgen als ik geen plantenpaspoort etiket gebruik?
Het niet naleven van de verplichting om een plant etiketten te gebruiken, kan leiden tot boetes en juridische consequenties. Het is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de regelgeving om problemen te voorkomen. Gebruik een algemeen label of afwasbare labels waar de afbeeldingen van planten en het formaat van de plant goed op komen te staan.

Raadpleeg altijd de specifieke wetten en voorschriften in uw land om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de meest recente vereisten met betrekking tot het plantenpaspoort etiketteren.