reparatielabel

EU wil reparatielabel voor elektronische apparaten

Ondanks alle technologische vooruitgang hebben elektronische apparaten tegenwoordig een steeds kortere levensduur en zijn ze moeilijk te repareren. Gewoon weggooien en nieuwe kopen is het motto. De wegwerpcultuur verbrandt niet alleen geld, maar vervuilt ook het milieu. Vanwege de nieuwe kijk op een circulaire economie gaan er een aantal dingen wijzigen. Zo wil bijvoorbeeld de consument elektrische apparaten die makkelijk te repareren zijn. Kostenbesparing en duurzaamheid zijn de meest genoemde redenen om reparatie boven kopen te stellen.

Activisten willen hier een einde aan maken en pleiten voor een recht op reparatie. De Europese Unie heeft besloten dat er verplicht een reparatielabel moet komen op de verpakking van elektronische apparaten. Dat heeft gevolgen voor het etiketteren in het productieproces.

Wat is een reparatielabel en wanneer is het beschikbaar?

In de toekomst moeten elektronische apparatuur (zoals bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine) worden voorzien van een uniform label waaraan de koper in één oogopslag kan aflezen hoe reparatievriendelijk het apparaat is. Ook wordt er informatie gegeven over de geschatte levensduur en hoe het gerepareerd kan worden. Zo verminderen de kosten voor de fabrikant en de consument.

Hoe het label er precies uit zal zien, welke criteria er wordt gebruikt en wanneer deze etikettering verplicht zal zijn, is nog niet bepaald door de Europese Unie.

France heeft een “reparatie-index” vanaf 1 januari 2021

Frankrijk is een pionier op het gebied van duurzaamheid en heeft als eerste land ter wereld een wet tegen afval. De wet bepaalt onder andere de afschaffing van verplichte kassabonnen en een milieu-score-label voor kleding. Vanaf 2021 zijn fabrikanten van elektrische apparaten – waaronder wasmachines, smartphones, laptops en televisies – verplicht de reparatie-index te tonen. ook is er de wens om de btw op de reparatie van elektrische apparaten af te schaffen.

De reparatie-index laat een score zien van 1 tot 10 en een reparatiesymbool, waarvan de kleur aangeeft hoe gemakkelijk het apparaat is te repareren.

reparatielabel

Er zijn vijf criteria voor de beoordeling

  • Verstrekking van technische documentatie
  • Ontmantelbaarheid, toegang en tools
  • Beschikbaarheid van reserve onderdelen
  • Prijs van reserve onderdelen
  • Specifieke eisen van het apparaat per categorie

Reparatielabels achteraf aanbrengen

Moeten fabrikanten binnenkort hun verpakkingsontwerp herzien? Nee! Met een extra label kan de reparatie-index gemakkelijk worden toegevoegd. Bovendien kan automatisch etiketteren met een label dispenser zorgen voor snelle handeling én gemakkelijke integratie in het bestaande productieproces.

Ook kunnen bestaande labels worden aangepast naar de toekomstige reparatie-index. Daarvoor kan je een labelprinter of labelsoftware aanschaffen. Daarnaast zijn er genoeg redenen om zelf full colour labels te printen.

Bekijk verschillende case studies

 

Veelgestelde vragen

Wat is een reparatielabel?
Een reparatielabel is een label dat op elektronische apparaten zoals huishoudelijke apparaten wordt geplaatst om de consument te informeren over de reparatiemogelijkheden en de duurzaamheid van het huidige apparaat.

Waarom wil de EU een reparatielabel voor elektronische apparaten?
De EU wil een reparatielabel implementeren om de gewone consument bewuster te maken van de duurzaamheid en reparatiemogelijkheden van elektronische apparaten. Dit moet ook de kosten voor reparatie drukken. In het ontwerp van producten wordt hier doorgaans geen rekening mee gehouden. Sinds vorig jaar is deze wens naar een duurzame economie sterk gestegen. Het doel is om consumenten aan te moedigen om apparaten te repareren in plaats van ze weg te gooien en nieuwe te kopen. Ook is het belangrijk om stuntprijzen voor producten met een lage reparatiekwaliteit te verminderen zo het de aanschaf van producten minder aantrekkelijk maakt. Dit draagt bij aan het verminderen van elektronisch afval en het bevorderen van de circulaire economie. Meer weten? Antoinette Hertsenberg van AVRO Tros Radar, Gerard Spierenburg van de Consumentenbon en het Circulair Ambachtscentrum Apeldoorn vertellen hier meer over.

Welke informatie bevat een reparatielabel?
Een reparatielabel kan verschillende informatie bevatten, zoals de reparatiemogelijkheden (bijvoorbeeld vervanging van onderdelen), de geschatte reparatieduur, informatie over software-updates, en de duurzaamheidsklasse van oude apparaten zoals bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. Het laat ook zien of het elektrisch apparaat gemakkelijk te repareren is of dat het speciale kennis of gereedschap vereist.

Hoe kan een reparatielabel consumenten helpen?
Een reparatielabel kan consumenten helpen bij het maken van bewuste keuzes bij het kopen van nieuwe apparaten en nieuwe producten. Het label biedt inzicht in de reparatiemogelijkheden en de duurzaamheid van het product. Dit stelt consumenten in staat om te kiezen voor apparaten die gemakkelijk te repareren zijn voor een lage prijs en waarvan de onderdelen beschikbaar zijn, wat resulteert in een langere levensduur van het apparaat en minder afval.

Zijn fabrikanten verplicht om een reparatielabel op hun apparaten te plaatsen?
Op dit moment is er nog geen verplichting voor fabrikanten om een reparatielabel op een nieuw apparaat te plaatsen. Wel moeten ze vaak handleidingen ter beschikking stellen en eerlijke prijzen hanteren. Echter, het Europees Parlement overweegt wetgeving in te voeren op nationaal niveau die fabrikanten verplicht om reparatielabels te implementeren. Dit zou betekenen dat fabrikanten de nodige informatie moeten verstrekken over de reparatiemogelijkheden en de duurzaamheidsaspecten van hun producten.

Wat zijn de voordelen van een reparatielabel?
Een reparatielabel heeft verschillende voordelen. Het helpt consumenten om bewuste keuzes te maken bij het kopen van elektronische apparaten en stimuleert het repareren van apparaten in plaats van ze weg te gooien. Hierdoor wordt er minder elektronisch afval geproduceerd en worden natuurlijke hulpbronnen bespaard. Het bevordert ook de circulaire economie door het verlengen van de levensduur van producten en het creëren van nieuwe werkgelegenheid in de reparatiesector.