nutri score label

Nutri-Score: voedselkeuze-label voor levensmiddelen

Bij het winkelen in de supermarkt is het niet altijd makkelijk te zien of een iets gezond is of niet. Hoewel de voedingswaarde op de verpakking wettelijk verplicht is, weten maar weinig consumenten wat die informatie betekent voor je voedingspatroon. In Frankrijk hebben ze onafhankelijk een Nutri-Score voedselkeuzelogo ontwikkeld die door meerdere landen al is overgenomen. We nemen je hier mee in wat het is, hoe het werkt, hoe je het kan aanbrengen en wat de status is in Nederland en België.

Wat is Nutri-Score

De Nutri-Score is ontwikkeld door de Franse overheid en is bedoeld om consumenten in één oogopslag te laten zien hoe gezond een product is binnen deze productgroep. Het is vanaf 2024 het officiële voedselkeuzelogo. Het is daarom voor bedrijven erg belangrijk om een gunstige en groene score op hun producten te hebben. Dit geeft aan dat hun product gezond is en de consument hierdoor gezonde keuzes kan maken bij de aanschaf. Nederlandse bedrijven zullen uiteindelijk aanpassingen moeten gaan doen aan hun verpakkingen wanneer de Nutri-Score verplicht wordt. Uiteindelijk zorgt dit voor gezonde producten in de schappen met een grote hoeveelheid positieve eigenschappen.

Hoe werkt de Nutri-Score

De Nutri-Score is een kleurenschaal van groen tot rood met vijf letters (A tot E) en bevindt zich op de verpakking van voedingsmiddelen. Het logo is aangebracht op de voorkant van de voedselverpakking. De groene A is de gezondste score, terwijl de rode E staat voor minder gezond of ‘af en toe gebruiken’. Het labelsysteem maakt het gemakkelijker verschillende producten te vergelijken en daarin een passende keuze te maken.

Nutri Score A-E

Om de Nutri-score van een voedingsmiddel te berekenen krijgt een product positieve en negatieve punten. Positieve punten voor gezonde voedingsstoffen als eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten. Negatieve punten voor ongezonde voedingsstoffen zoals kilocalorieën, suikers, verzadigd vet en zout. De meting is gebaseerd op de voedingswaarden per 100 gram product. De hoeveelheid wordt hier relatief gemeten. De score gaat bijvoorbeeld omhoog of omlaag door de hoeveelheid eiwit of de hoeveelheid energie die het product heeft. Dit kan het product positieve kwaliteiten geven in de schappen en kan de consument meer bewuste keuzes maken.

Op basis van de totaalscore krijgt het product een van de vijf classificaties. Hoe lager de score, hoe hoger de voedingskwaliteit van het product. Zo kan een consument snel het onderscheid zien tussen een gezond product en een ongezond product doordat de score met kleuren makkelijk te herkennen is. Dit zorgt ervoor dat mensen gezonder kiezen en de hoeveelheid calorieën in hun dieet makkelijker kunnen balanceren.

 

Nutri-Score nu nog vrijwillig

Op dit moment hoeven fabrikanten het logo niet te gebruiken, want het is niet verplicht. De Rijksoverheid verwacht wel dat Nederlandse voedselproducenten het voedselkeuzelogo dit jaar op hun producten kunnen zetten. Als een voedselproducent ervoor kiest om Nutri-Score te gebruiken dan moet hij dat gebruiken op al zijn producten.

Er zijn wel veel consumentenorganisaties die pleiten voor verplichting in de Europese Unie. Het eerste land dat de Nutri-Score in 2017 introduceerde, was Frankrijk, waar het label werd gecreëerd door het Franse volksgezondheidsbureau in samenwerking met onafhankelijke voedingsdeskundigen. België, Spanje en Portugal volgden in 2018 en 2019. Duitsland in 2020.

 

Oplossing voor de voedingsindustrie

Of het nu met of zonder Nutri-Score is: er is veel te labelen in de voedingsindustrie! Zo heeft elk product een THT datum, een etiket en machines om productidentificatie aan te brengen. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan door de Nederlandse overheid en in andere Europese landen naar andere manieren van etikketering. Het algoritme van de Nutri-Score wordt constant ge-evalueerd. En dat is nu precies waar wij goed in zijn: interacties met producten efficiënter, slimmer en doeltreffender te maken bij elk touchpoint in de gehele keten.

Product | THT / LabelLabeling system

Thermal THT Print
Semi of vol automatisch etiketteren
Etiketten & Labelprinters

 

LPN Labels fabriekOmdoos | Box ID / LPN / Shipping Label

Pre-print Labeling
Label Print & Apply
Direct Print

 

tamper evident labeling tertiairePallet | SSCC / GS1

One Side Labeling
Two Side Labeling
Three Side Labeling

 

Meer weten? Neem contract op!

CONTACT

 

Veelgestelde vragen

Wat is Nutri-Score?
Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat in één oogopslag laat zien hoe gezond een product is. Het logo staat op de voorkant van de verpakkingen en is een kleurenschaal van groen tot rood met vijf letters (A tot E). De groene A is de gezondste score, terwijl de rode E staat voor minder gezond of ‘af en toe gebruiken’. De score is gebaseerd op een bepaalde productgroep met elk zijn unieke eigenschappen. Deze score wordt nu nog aangebracht op vrijwillige basis.

Hoe werkt Nutri-Score?
De Nutri-Score wordt berekend op basis van de voedingswaarden per 100 gram product. Er worden positieve punten toegekend voor gezonde voedingsstoffen zoals eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten. Negatieve punten worden toegekend voor ongezonde voedingsstoffen zoals kilocalorieën, suikers, verzadigd vet en zout. Een goede score staat in het groen. Zo kan je snel dezelfde soort producten met elkaar vergelijken en zien welke productgroep gezonder is.

Is Nutri-Score verplicht?
In Nederland is Nutri-Score op dit moment nog niet verplicht. De Rijksoverheid verwacht wel dat Nederlandse voedselproducenten het logo dit jaar op hun producten kunnen zetten. Als een voedselproducent ervoor kiest om Nutri-Score te gebruiken dan moet hij dat gebruiken op al zijn producten. In België is Nutri-Score sinds 2019 verplicht.

Wat zijn de voordelen van Nutri-Score?

  • Het maakt het gemakkelijker om verschillende producten te vergelijken.
  • Het helpt consumenten om gezondere keuzes te maken.
  • Het stimuleert voedselproducenten om gezondere producten te ontwikkelen.

Wat zijn de nadelen van Nutri-Score?

  • Het is een vereenvoudigde weergave van de voedingswaarde van een product.
  • Het houdt geen rekening met de portiegrootte.
  • Het kan leiden tot misleidende claims van voedselproducenten.

Waar kan ik meer informatie vinden over Nutri-Score?