Houdbaarheid voedsel

Houdbaarheidsdatum aanbrengen: 6 duurzame manieren

Voedsel zonder houdbaarheidsdatum. Het is onmogelijk in onze maatschappij. Er zijn verschillende manieren om je producten duurzaam van een houdbaarheidsdatum te voorzien. Aan de hand van een productieproces nemen we je mee in de duurzaamste mogelijkheden van vandaag.

In dit plaatje wordt er jam afgevuld, daarna wordt er een etiket aangebracht en vervolgens gaat de jam in een doos op reis naar de consument. Volgens de wet moet er een houdbaarheidsdatum zijn aangebracht. Dit kan op verschillende plekken in het proces.

1. Duurzaam labels aanbrengen

etiketteermachine

Welke producent wil niet dat zijn jam als eerste uit het schap gepakt wordt? Daarom ontwerpt iedere producent het mooiste productetiket voor de consument. De houdbaarheidsdatum kan een een onderdeel zijn van de productetiket.

De etiketten worden voor het aanbrengen geprint met of zonder houdbaarheidsdatum. Je kan etiketten op locatie met een full colour labelprinter zelf printen of je kan voorbedrukte etiketten bestellen bij je labelleverancier, zoals Weber.

Productetiketten breng je aan met een Label Applicator. Een machine die voorbedrukte etiketten aanbrengt. Dat betekent dat je de etiketten voorziet van houdbaarheidsdatum: hetzij vooraf op een labelprinter, in de productielijn met een codeermachine of middels een etiketteermachine print en aanbrengt tegelijkertijd. De duurzaamste oplossing hangt af van je omgeving en productie proces.

 

2. Duurzaam individueel coderen

In ons voorbeeld van de jamproductielijn is het jampotje voorzien van een label. De houdbaarheidsdatum wordt op de metalen deksel, op het glas of op het label geprint met een printkop. Ook dat kan op twee manieren. Vóór dat het bederfelijk product is ingepakt of nadat het product is ingepakt. Zo kan een Thermal Inkjetprinter ook worden ingebouwd op een foliemachine, sleeve machine of dozen feeder.

tht printerDoordat het Thermal Inkjetsysteem werkt met een inktcartridge is het een duurzame oplossing, die beter is voor mens en milieu dan de vervuilende Continuous Inkjetprinters.

Het draagt bij aan het behalen van je duurzaamheid doelen en is gezonder voor je werknemers.

 

3. Duurzaam coderen van dozen en bulkverpakkingen

Wanneer de jampotjes zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum worden ze verpakt in dozen waarin een x aantal stuks in zitten. Om het logistieke proces gemakkelijk te maken is het verstandig om de doos te voorzien van een datum. Dat voorkomt onnodig openmaken van dozen en verspilling van voedsel.

printen op dozenPiezo Codeer Technologie is haarscherp en print schoon. Er komt géén etiket met datum, maar een print op de doos. Dat scheelt etiketmateriaal en draagt bij aan een betere wereld. Bovendien scheelt het enorm in de kosten.

Naast de houdbaarheidsdatum kan er van alles geprint worden. Denk daarbij aan een logo, batchnummer, barcode en wat er ook maar nodig is om het logistieke proces te versnellen.

 

4. Duurzaam labels printen én aanbrengen tegelijk

label printerHet is niet altijd mogelijk om te printen op dozen. Bijvoorbeeld wanneer er onder bijzondere omstandigheden wordt geproduceerd of wanneer de levensduur van de productidentificatie van belang is.

Dan kan je  kiezen voor automatisering met een Label Print & Apply systeem. Hierbij wordt een etiket geprint en automatisch aangebracht. Er komt geen manuele handeling aan te pas en je hebt altijd het juiste aantal labels. En dat is dan ook weer duurzaam. Natuurlijk kan elk gewenste tekst op het label geprint worden. Van productiedatum tot waarschuwing of een verzendadres.

Het automatiseren van dit onderdeel in het productieproces verhoogt de capaciteit en zorgt ervoor dat je schaars personeel duurzaam kan inzetten.

 

5. Duurzaam pallets labelen

Productidentificatie houdt niet op bij het product. Ook pallets moeten gereed gemaakt worden en voorzien worden van een houdbaarheidsdatum. Dit onderdeel is te automatiseren. Regelmatig wordt het gedaan in combinatie met een robot dozenstapelaar / palettiseersysteem of palletwikkelaar / shrink wrap.

printen op foliePallets etiketteren met een SSCC/GS1 label kan op 1,2,3 of 4 zijden is met een etiketteermachine. Via een sensor weet de etiketteermachine waar de pallet zich bevindt en via software krijgt het label print & applysysteem de juiste informatie door van barcode tot houdbaarheidsdatum of waarschuwing.

De printer print het label en de extra lange arm met een tamp-blow applicator blaast het etiket op meerdere zijden van de pallet.

Naast de klassieke Shipping Label kan het systeem ook gebruikt worden om een datum of waarschuwing op een pallet aan te brengen wat het logistiekproces weer kan verduurzamen.

 

6. De duurzaamste combinatie voor jou

Elk productieproces is uniek. Bepaal eerst wat de houdbaarheidsdatum is van je product en vervolgens kijk je naar je productieproces.

    • Hoe is het proces ingericht?
    • Waarom is dat zo?
    • Wat zijn onze ambities?
    • Wat is nodig om onze ambitie waar te maken?

Naast standaard etiketteer- en codeeroplossingen is er veel meer. Denk aan duurzame combinaties van oplossingen, het gebruik van duurzaam materiaal of het duurzaam afvoeren van materiaal. Kijk naar de reis van je product. En schakel ons in als je de juiste oplossingen en kennis wil om producten te identificeren, te branden en zorgeloos te laten bewegen door de keten.

CONTACT WEBER

weber solutions

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen op gebied van etiketteren en coderen van houdbaarheidsdatums in de food en drank sector? Schrijf je in voor een maandelijkse nieuwsbrief én blijf je concurrenten voor!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de verschillende manieren om een houdbaarheidsdatum aan te brengen?

Er zijn 6 manieren:

  • Duurzame labels aanbrengen: Etiketten printen met of zonder houdbaarheidsdatum, of voorbedrukte etiketten bestellen.
  • Duurzaam individueel coderen: Datum printen op het product (glas, deksel, label) met een Thermal Inkjetprinter zodat je de code makkelijk kan ontcijferen.
  • Duurzaam coderen van dozen en bulkverpakkingen: Datum printen op de doos met Piezo Codeer Technologie.
  • Duurzaam labels printen én aanbrengen tegelijk: Automatisch etiketten printen en aanbrengen met een Label Print & Apply systeem.
  • Duurzaam pallets labelen: Pallets voorzien van een SSCC/GS1 label met een etiketteermachine.

Wat is de meest duurzame manier?
De meest duurzame manier hangt af van uw product, productieproces en ambities. Bepaal eerst de houdbaarheidsdatum van uw product en analyseer uw proces. Denk na over duurzame materiaalkeuzes, afvoer en combinaties van oplossingen.

Wat zijn de voordelen van duurzame oplossingen?

  • Minder materiaalverbruik
  • Lagere kosten
  • Gezondheidsvoordelen voor werknemers
  • Verbeterde traceerbaarheid
  • Minder verspilling
  • Bijdrage aan uw duurzame doelstellingen

Waar kan ik meer informatie vinden over duurzame oplossingen?