tulpen etiketteren

Tulpen automatisch etiketteren? Het kan!

De lente is volop aan de gang en zo kan je weer genieten van alle bosjes tulpen, narcissen en hyacinten in huis. Maar voordat je ze kan kopen, wordt er eerst een etiket op geplakt met informatie. Denk aan een barcode, prijs of een korte tekst. Dat kan door tulpen automatisch te etiketteren met een etiketteersysteem dat de tulpen niet aanraakt. Hoe dit werkt, zie je hier.

Het verpakkingsproces

Tulpen komen direct van het land, worden gesorteerd en verpakt in doorzichtige folie. Daarna worden ze verkocht aan de consument. VOm tulpen te traceren, is het belangrijk dat er een etiket op komt met:

  • Verkoper
  • Houdbaarheidsdatum
  • Barcode en lotnummer
  • Herkomst

 

Het etiket

Er zijn verschillende manieren om een etiket te maken.

label printer
Voorbedrukt bestellen bij een etiketten producent

  • Voordeel: kwaliteitsetiketten en minder tijdverspilling.
  • Nadeel: levertijd en voorraadopbouw.

In eigen huis printen met een (kleuren)labelprinter

  • Voordeel: geen levertijden en altijd juiste aantal etiketten
  • Nadeel: kost tijd

 

Aanbrengen van het etiket

Het zal je verbazen hoe vaak etiketten nog handmatig aangebracht worden. Dit gebeurt nog dagelijks bij verschillende ondernemingen van Nederland, dus zo ook in de tuinbouw sector.

Regelmatig wordt er op bloemen in een hoes van onderaf geëtiketteerd. Dat komt doordat het zeer ingewikkeld is om bewegend folie door luchtverplaatsing te etiketteren.

Waarom overstappen op automatisch etiketteren?

tulpen automatisch etiketterenDoor de nieuwe technieken volstaan de bestaande systemen niet meer voor de nieuwe snelheden. Ook spelen groeiambities een grote rol, waardoor het huidige etiketteersysteem de toekomstige capaciteit niet aan kan.

Daarnaast zijn sommige etiketteersystemen aan vervanging toe en hebben sommige etiketteersystemen te veel downtime. Allemaal redenen om op zoek te gaan naar het ideale etiketteerproces voor de business.

Zo heeft Michel Bol samen met zijn klant een nieuw proces ontwikkeld voor het automatisch etiketteren van tulpenbosjes. Het heeft een snelheid van 80 producten per minuut of 4800 per uur.

Tulpen automatisch etiketteren oftewel automatisch printen én aanbrengen

Snelheden van 80 per minuut brengen de nodige uitdagingen met zich mee. De etiketten werden van onderaf aangebracht, daardoor werd de capaciteit beperkt. Daarnaast zijn tulpen hoezen niet gemakkelijk te etiketteren doordat de hoezen bewegen. De beweging wordt veroorzaakt door de snelheid van de transportband en luchtverplaatsing.

Uiteindelijk kozen Michel en zijn klant voor twee Weber LA4050E systemen achter elkaar. Een print & apply systeem waarbij labels geprint worden met ingestelde variabele teksten. Het ene systeem etiketteert bosje 1,3,5 en het andere 2 en 4. Daardoor kan de benodigde snelheid gehaald worden en kunnen hun groeiambities in de toekomst gerealiseerd worden.

automatisch etiketteren
De etiketteermachine is geplaatst boven de transportband aan een statief. Dat betekent dat er van bovenaf geëtiketteerd wordt. Door gebruik te maken van de tampblow techniek worden de tulpen niet beschadigd.

Tamp-blow techniek

De tamp-blow methode is een contactloze labelingstechniek, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd in de tamppad. De tampad zuigt het etiket (met de kleefzijde naar beneden) aan en houdt het daar totdat het product gereed is voor etikettering.

Wir würden Ihnen an dieser Stelle gerne einen zusätzlichen Inhalt anzeigen (z. B. YouTube-Video). Dafür benötigen wir jedoch Ihre Erlaubnis, Cookies zu setzen:

Wanneer het product gereed is voor etikettering, gaat de tamppad omlaag. Het vacuüm in de tamppad wordt uitgeschakeld en daardoor wordt overdruk gecreëerd. De overdruk ‘blaast’ het label op de exacte positie op het product zonder dat de tamppad met het product in contact komt. Bij de juiste afstemming van het product oppervlak, lijmlaag en label blijft de label goed op zijn plaats.

Voordeel van etiketteren met tamp-blow van bovenaf

  1. De etikettering is nauwkeuriger
  2. Je productie behaalt hogere snelheden
  3. Labels printen en aanbrengen hoeft niet gesynchroniseerd te worden met de beweging van de producten op de lijn.
  4. Producten hoeven niet nauwkeurig uitgelijnd te zijn
  5. Aanbrengen op verschillende hoogtes is mogelijk

 

Ook automatisch ettikkeren in de landbouw?

Neem contact op of bekijk onze Weber Website.

WEBER WEBSITE