thermische labelprinter van binnenuit

Uw thermische labelprinter onderhouden

Er zijn enkele eenvoudige handelingen, die u kunt verrichten om uw labelprinters in topvorm te houden. Goed onderhoud is van cruciaal belang om uw thermische labelprinter goed te laten werken en dure reparaties of vervangingen te voorkomen. Een hoge print- en barcodekwaliteit is immers belangrijk voor uw industriële markering, die u in veel productie- en logistieke processen nodig hebt.

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om downtime en onnodige kosten te voorkomen met goed onderhoud van de thermische printer. Hier zijn vijf tips (plus een bonus tip) die u regelmatig moet herhalen om de levensduur van uw thermische labelprinter en return on investment te maximaliseren:

1. Reinig uw printkop

Reinig uw printkop telkens wanneer u het lint of een rol etiketten vervangt, en idealiter moet u de printkop ook tussen deze vervangingen reinigen. Reiniging kost slechts één minuut per keer, maar het kan u veel geld besparen voor onnodige vervangingen van de printkop.

Volg de instructies in uw gebruikershandleiding en gebruik het juiste type reinigingsoplosmiddel en -materialen voor uw model.

2. Andere printergebieden reinigen

Inspecteer altijd de binnenkant van uw printer na het vervangen van rollen. Verwijder deeltjes stof of resten van de vorige rol met een zachte borstel, stoffer of stofzuiger. Als uw printer in een hash of vuile omgeving werkt, moet u speciale aandacht besteden aan het vaak reinigen van deze oppervlakken.

Vergeet ook niet om andere geïnstalleerde accessoires te reinigen, zoals een labelsnijder.

Reinig ook de buitenkant van uw printer met een pluisvrije doek. Gebruik een mild reinigingsmiddel voor externe resten en vermijd schuurmiddelen en agressieve chemicaliën of oplosmiddelen.

De volgende video laat zien hoe de printkop en de degelrol goed kunnen worden gereinigd met behulp van het voorbeeld van een Zebra-labelprinter:

3. Kies de juiste labelmedia en controleer de instellingen

Omdat de labels voortdurend in contact komen met de printkop, kiest u alleen etiketten van goede kwaliteit en afgestemd op uw specifieke toepassing. Slechte kwaliteitslabels leiden tot vroegtijdige defecten aan de printkop als gevolg van het ontluiken van de kleeflaag, verhoogde en ongewenste vuilophopingen, ongunstige perforatiesnedes of andere zaken.

Een ander nadeel van ongeschikte etiketten is dat u mogelijk overmatige duisternis en warmte-instellingen moet gebruiken om de slechte kwaliteit te compenseren. Helaas zullen de verhoogde hitte en resten uiteindelijk schade veroorzaken aan de beschermende laag van de printkop, waardoor de levensduur van de printkop wordt verkort. Bovendien kan een te hoge warmte-instelling het waslint bij lage temperatuur breken.

Nu we het er toch over hebben: Een lint van hoge kwaliteit beschermt de printkop tegen slijtage veroorzaakt door de beweging van de etiketten tijdens het printen. Het is ook aan te raden om een lint te gebruiken dat iets groter is dan de etikettenvoorraad om te voorkomen dat de printkop direct aan het etiket wordt blootgesteld.

Weet u niet zeker wat u moet kiezen? Als totaalleverancier biedt Weber Markeersystemen u graag de perfecte labelprinter, professionele etiketten en hoogwaardige thermotransferfolies aan – volledig afgestemd op uw behoeften!

4. Houd uw mediasensor schoon

Elke thermische labelprinter heeft een mediasensor die de ruimte tussen uw printmedia en printkop constant houdt. Als stof en deeltjes zich erop verzamelen, kan deze opeenhoping printerfouten veroorzaken en uw afdrukbewerkingen stoppen.

Voordat u een nieuwe mediarol installeert, gebruikt u een luchtspray om wat luchtstralen op de mediasensor aan te brengen. Als u dit elke keer doet, verwijdert u stof en resten die achterblijven bij uw vorige mediarol.

5. Voer een PAUZE-test uit

In onze blogpost hoe barcodes te controleren zonder scanner, hebben we u laten zien hoe u kleine fouten snel en met het blote oog kunt detecteren. Als sommige afdrukresultaten inhoud mist, werkt een afdrukelement in uw printkop mogelijk niet.

Schakel de printer uit om een ​​PAUZE-test uit te voeren. Houd vervolgens PAUSE ingedrukt terwijl u het aanzet. Houd PAUSE ingedrukt tot het lampje van het eerste bedieningspaneel dooft.

De zelftest drukt 15 labels af met de laagste snelheid van de printer en pauzeert vervolgens automatisch de printer. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor meer informatie over het verlengen en wijzigen van tests en het wijzigen van snelheden.

Als uw test een probleem met het afdrukken bevestigt, kan het tijd zijn om uw printkop te vervangen, wat kan worden gedaan door een gecertificeerde technicus.

6. Stel een onderhoudscontract op

Door de vijf bovenstaande stappen uit te voeren, kunt u het onderhoud mogelijk grotendeels alleen uitvoeren.

Om echter de beste printerbescherming te garanderen en te voorkomen dat u zelf onderhoud hoeft uit te voeren, kunt u altijd een onderhoudscontract afsluiten met uw printerleverancier.

De leverancier van uw apparatuur zorgt voor uw behoeften met regelmatig onderhoud dat wordt uitgevoerd door gecertificeerde technici, volgens nauwkeurige normen en richtlijnen van de fabrikant.

Uw Weber Marking Systems team biedt u professioneel onderhoud en reparatie van thermische printers via ons landelijke servicenetwerk. Neem contact met ons op voor meer informatie over een individueel servicecontract.

Neem nu contact met ons op voor een gratis adviesgesprek