Zero Downtime Labeling

Zero downtime etikettering voor continue productie

Machinefouten, onderhoudswerkzaamheden, aanvulling van media – deze en andere onderbrekingen leiden tot uitvaltijd, wat de kosten bij productiebedrijven verhoogt. Om de productielijnen in beweging te houden, ontwikkelt Weber Marking Systems etiketteersystemen met zero-downtime-technologie. Wij vroegen etiketspecialist Jörg Emrich (Weber Marking Systems Duitsland) om de opwindende functie in ons interview in detail uit te leggen:

Waarom is het belangrijk om stilstand in productieprocessen te verminderen?

Jörg Emrich
Etiketteringsingenieur Jörg Emrich

Productiviteit is een van de belangrijkste concurrentiefactoren in de maakindustrie. Het wordt sterk beïnvloed door de beschikbaarheid van machines in de productielijn. Stelt u zich eens een lijn voor het bottelen van yoghurt voor die 10 flessen per seconde produceert, die allemaal moeten worden geëtiketteerd: een onderbreking van 5 minuten, alleen om een lege labelrol te vervangen, zou resulteren in een aanzienlijk kostenverlies van 3000 yoghurtflessen!

Zeker nu, in het tijdperk van industriële automatisering en digitalisering, helpen geavanceerde technologieën om inzicht te krijgen in maatregelen zoals de Overall Equipment Effectiveness (OEE) en om door stilstand veroorzaakte verliezen te identificeren. In het verleden werden zero-downtime-functies uitbesteed aan omvangrijke externe schakelkasten. Tegenwoordig worden onze etiketteersystemen geleverd met geïntegreerde slimme functies die de noodzaak voor het updaten van de gehele productielijn overbodig maken.

Hoe werkt de zero-downtime-technologie in etiketteersystemen?

Simpel gezegd gebruiken we twee vergelijkbare etiketteersystemen die opeenvolgend in de bewegingsrichting van de productielijn zijn geïnstalleerd. De eerste etiketteermachine in bewegingsrichting wordt ‘stroomopwaarts systeem’ genoemd. De tweede heet ‘downstream-systeem’. We kunnen van de ene naar de andere overschakelen om de productie voort te zetten. Terwijl de ene labels toepast, fungeert de andere als back-up. Ze zijn verbonden via een software-interface, waardoor ze informatie kunnen uitwisselen en met elkaar kunnen communiceren. Als een van de labelsystemen stopt door een lege rol, een gebroken riem of een andere fout, neemt de tweede het volledig automatisch over.

Er zijn drie verschillende modi: veilige modus, duurmodus en tandemmodus. Wat bedoelen ze?

In de veilige modus is er een primaire en secundaire etiketteermachine. De secundaire etiketteermachine neemt het alleen over tijdens downtime, bijvoorbeeld wanneer de labelrol leeg is. Het kan op elk moment de etikettering naadloos overnemen in de bewegingsrichting, zodat alle producten geëtiketteerd worden. Zodra de storingsoorzaak in de primaire etiketteermachine is verholpen, wordt het systeem direct weer teruggeschakeld. Vervolgens werkt het korte tijd parallel aan het downstream-systeem, zodat er geen ongemerkte producten worden geproduceerd. De veilige modus is perfect als u ervoor wilt zorgen dat elk afzonderlijk product correct wordt geëtiketteerd en er weinig afval is.

De duurmodus is ontworpen om op maximale capaciteit te etiketteren, waarbij de operator zelden hoeft in te grijpen. Als het primaire systeem faalt, neemt het downstream-systeem het over en sluit het naadloos aan, zodat alle producten geëtiketteerd worden. Het downstream-systeem meldt het ontbreken van labels, waardoor de operator ter plaatse tijdig kan handelen. Als de apparatuur geen grotere labelrollen toestaat, kan deze modus het uithoudingsvermogen van de hele eenheid bijna verdubbelen tot de volgende labelrolwisseling.

In tandemmodus werken beide etiketteermachines met dezelfde belasting. Ze labelen voortdurend afwisselend. In tegenstelling tot inkjetprinters die contactloze markeringen aanbrengen, moeten etiketteersystemen daadwerkelijke labels op oppervlakken aanbrengen en zijn daarom gebonden aan bepaalde fysieke limieten. Een extra systeem helpt de algehele capaciteit en prestaties te verhogen.

Welke zero-downtime-modus moet ik kiezen?

De keuze hangt af van verschillende factoren waarmee onze etiketteringsexperts rekening zullen houden voordat ze u de beste oplossing aanbieden. Laten we als voorbeeld nemen dat u eenvoudig EAN-codelabels wilt aanbrengen: als u goedkope producten maakt, die gemakkelijk kunnen worden gesorteerd, is de duurmodus wellicht de beste keuze. Als u geserialiseerde codes moet toepassen, heeft u daarentegen een configuratie nodig met maximale procesbetrouwbaarheid. Eén ding is zeker: labelen met technologie zonder downtime bespaart u tijd en geld!

Ben je klaar om je productiviteit te verhogen? Onze toepassingsspecialisten helpen u bij het vinden van de ideale labeloplossing!

Neem contact op met ons team