tamp-blow techniek

Automatisch labelen: tamp-blow versus wipe-on labeling

In de 18de en 19de eeuw hadden we onze industriële revolutie. Nu is het tijdperk aangebroken van industriële automatisering én procesoptimalisatie. Daarin is efficiënte en automatische etikettering, zoals voor barcodes, in productie- en logistieke processen een must! Er zijn verschillende etiketteermethodes die de uitdagingen op de productie of logistieke lijn oplossen. In deze blog nemen we je mee in twee aanbrengmethodes: de wipe-on en tamp-blow methode. Hoe werken ze, wat is het verschil en wanneer gebruik je welke.

 

De wereld van etiketteren

Voordat we overgaan tot de verschillen eerst nog even kort de wereld van etiketteermachines. Er zijn namelijk twee soorten etiketteermachines. De label applicator en de label print & apply systemen. Wat ze allebei doen is een label aanbrengen, maar het verschil zit juist is het bedrukken van de label. Een applicator brengt voorbedrukte labels aan en een print & apply systeem print de gewenste informatie op blanco of voorbedrukte labels voordat het wordt aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan data matrix codes. Dat is afhankelijk van de toepassing en de plek die de etiketteermachine inneemt op de productie of logistieke lijn.

Wist je dat wij etiketten automatisch aanbrengen zonder het product te raken?

Dat is precies waar het verschil zit tussen een wipe-on en tamp-blow. Hieronder zie je twee etiketteermachines. Een Label Applcator en Label Print & Apply Systeem.

Weber Label Applicator Alpha HSM
Weber Label Applicator Alpha HSM
Weber Label Print & Apply LA 6000 tamp-blow
Weber Label Print & Apply LA 6000

 

 

Tamp-blow etiketteermachines

Onze meeste etiketteermachines zijn uitgevoerd met de tamp-blow techniek, zoals de Label Print & Apply. Dat is een contactloze labelingtechniek, waarbij je een vacuüm creëert in de tamppad. De tamppad zuigt onder luchtdruk het etiket aan en houdt het bedrukte etiket onder het tamppad, totdat het geëtiketteerd kan worden op het product.

De tamppad gaat omlaag zodra het product klaar staat om geëtiketteerd te worden. Het vacuüm wordt uitgeschakeld om overdruk te creëren. De overdruk ‘schiet’ het label op de exacte positie op het product zonder dat de tamppad het product aanraakt. Wanneer het oppervlak van het product en de lijm van het label goed op elkaar zijn afgestemd, is er geen extra actie (zoals aandrukken) nodig om het label goed te laten plakken. Bekijk de tamp-blow techniek in slow motion:

Wir würden Ihnen an dieser Stelle gerne einen zusätzlichen Inhalt anzeigen (z. B. YouTube-Video). Dafür benötigen wir jedoch Ihre Erlaubnis, Cookies zu setzen:

Voordelen van tamp-blow 

  • Het printen en aanbrengen van de labels hoeft niet gesynchroniseerd te zijn met de beweging van de producten in de lijn. Het geprinte label ‘wacht’ totdat het product klaar staat voor labeling.
  • Het label wordt zeer snel afgeblazen. Daardoor is het mogelijk om snel bewegende producten zonder problemen te labelen. Dit kan je bijvoorbeeld niet doen met een inktjet printer of label printer.
  • Het is mogelijk om een product te etiketteren dat sneller beweegt dan de printer kan printen.
  • Door de roterende tamppad kan je een afgedrukte label laten draaien naar elke gewenste positie voordat het afgeblazen wordt.
  • Het product hoeft niet nauwkeurig te zijn uitgelijnd voor het etiketteringsproces.
  • Het is mogelijk om producten van verschillende hoogten te labelen, omdat de tamppad beweging de afstand compenseert. Een gerichte luchtstroom kan de resterende afstand overbruggen.

 

Wipe-on etiketteermachines

Naast de tamp-blow techniek is er ook de veegmethode – ook wel direct applicators genoemd. Dat wordt toegepast op een Label Applicator, zoals te zien is op het bovenstaande plaatje van de Alpha HSM, maar ook in een Label Print & Apply systeem. Tijdens het proces wordt dan een label geprint met de juiste informatie een met een roller geveegd op het product. Bekijk de slow motion van de wipe-on techniek:

Voorwaarde voor wipe-on

Om gerimpelde labels te voorkomen moet de snelheid van printen en aanbrengen synchroniseren. Het product mag niet sneller bewegen dan de printsnelheid. Als het product stopt, moet de printer ook tijdelijk stoppen met printen.

Door de roller aan de applicator is de kans op luchtbellen kleiner dan bij de tamp-blow en bespaar je daarmee de kosten voor perslucht.

 

Labeling in de juiste handen

De samenstelling van labels, lijm en applicators is voor elke toepassing uniek. Het hangt af van het product, de omstandigheid en levensduur van de identificatie. Weber geeft mensen de juiste oplossingen en kennis om producten te identificeren, te branden en zorgeloos te laten bewegen door de keten. Zo komen producten met de juiste info, op het juiste moment, in de gewenste handen.

Gelukkig hebben we al meer dan 90 jaar ervaring met industriële labeling. Voor ons is geen uitdaging te gek! Wil je je proces optimaliseren, een nieuwe etiketteermachine of alleen etiketten? We geven altijd het juiste advies op maat.

ETIKETTEEROPLOSSINGEN

 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Tamp-Blow en Wipe-On etiketteermachines?
Tamp-Blow en Wipe-On zijn twee verschillende etiketteermethodes die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Ben je op zoek naar een manier om etiketten met barcodes goedkoop maar professioneel te plaatsen met ruimte voor een EAN code en Container code? Dan zijn de twee onderstaande methoden de juiste.

Tamp-Blow:

  • Contactloze etikettering: De tamp-blow methode maakt gebruik van een vacuüm en overdruk om het etiket op het product te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het product niet wordt aangeraakt, wat belangrijk is voor delicate producten of producten die hygiënisch moeten blijven.
  • Geschikt voor snel bewegende producten: De tamp-blow methode is zeer snel en nauwkeurig, waardoor het geschikt is voor het etiketteren van producten die op hoge snelheid bewegen.
  • Flexibele positie van het label: Met de tamp-blow methode kan het etiket op elke gewenste positie op het product worden geplaatst. De methode bedrukt vervolgens de ondergrond met een etiket met lijm. Dit zijn geen afneembare etiketten.
  • Geen exacte uitlijning van producten nodig: Doordat de tamp-blow methode contactloos is, is het niet nodig om de producten exact uit te lijnen voordat ze worden geëtiketteerd.
  • Geschikt voor verschillende product hoogtes: De tamp-blow methode kan worden gebruikt om producten van verschillende hoogtes te etiketteren met een etiket rol.

Wipe-On:

  • Eenvoudige techniek: De wipe-on methode is een eenvoudige en betrouwbare techniek die al vele jaren wordt gebruikt.
  • Minder kans op luchtbellen: Doordat het etiket met een roller op het product wordt geplakt, is er minder kans op luchtbellen dan bij de tamp-blow methode.
  • Bespaart kosten voor perslucht: De wipe-on methode heeft geen perslucht nodig, wat de kosten bespaart.

Welke methode is het beste voor mijn toepassing?
De beste methode voor uw toepassing hangt af van uw specifieke behoeften. Als u snel bewegende producten wilt etiketteren, flexibiliteit in labelpositie belangrijk is, of u producten van verschillende hoogtes wilt etiketteren, dan is de tamp-blow methode de beste keuze. Als u lage kosten en een minimale kans op luchtbellen belangrijk vindt, dan is de wipe-on methode een goede keuze. Ook is het schoonmaken van de printkop makkelijk doordat de applicator automatisch wegklapt. Het kan een onderdeel worden van uw ideale printer voor integratie in uw logistieke operaties. Deze apparatuur is dezer dagen onmisbaar in de logistiek om betrouwbare labeling te garanderen. Houdt wel rekening met het feit dat sommige modellen geen verwisselbare applicators hebben.

Kan ik een video zien van de Tamp-Blow en Wipe-On techniek in werking?
Ja, in de blogpost vindt u links naar slow motion video’s van beide technieken: [link naar blogpost]

Wat zijn de voordelen van Tamp-Blow etiketteermachines?
De voordelen van tamp-blow etiketteermachines zijn:

  • Snel en nauwkeurig etiketteren van bewegende producten
  • Flexibele positie van het label
  • Geen exacte uitlijning van producten nodig
  • Geschikt voor verschillende product hoogtes

Wat zijn de voordelen van Wipe-On etiketteermachines?
De voordelen van wipe-on etiketteermachines zijn:

  • Minder kans op luchtbellen
  • Bespaart kosten voor perslucht
  • Eenvoudige en betrouwbare techniek