tamp blow

Automatisch labelen: tamp-blow versus wipe-on etiketteermachines

In het tijdperk van industriële automatisering is een efficiënte en automatische etikettering in productie- en logistieke processen een must. U kunt kiezen tussen etikettendispensers of print-apply-etiketteersystemen om nagenoeg alle soorten labels met variabele gegevens op elk product en elke verpakking aan te brengen. Ze kunnen worden geïnstalleerd op meerdere plaatsen van de productielijn, waar verschillende oppervlakken en omgevingen verschillende uitdagingen vormen. Om perfecte etiketteringsresultaten voor uw toepassingen te bereiken, bevatten onze etiketteermachines innovatieve technologieën.

In deze blogpost zullen wij de dispenser-eenheid nader bekijken. Wist u dat onze machines etiketten kunnen aanbrengen zonder contact? Lees verder voor meer informatie over de ‘tamp blow’ -methode in vergelijking met de ‘wipe-on’ -methode en welke voor u misschien beter is.

Label dispenser Alpha HSM from Weber Marking Systems
Label dispenser Alpha HSM: bijzonder flexibel in beperkte ruimten
Print-apply etiketteersysteem Legi-Air van Weber Marking Systems
Print-apply etiketteersysteem Legi-Air 6000: hoge prestaties met maximaal 2.400 labels per uur

Tamp-blow etiketteermachines

Etikettendispensers met tamppads zijn de meest gebruikte uitvoeringen van onze etikettendispensers. De tamp-blow methode is een contactloze labelingstechniek, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd in de tamppad. Het zuigt en houdt het bedrukte etiket (met de kleefzijde naar beneden) onder het tamppad totdat het klaar is om op vervolgens op het product te worden aangebracht.

Zodra het product klaar is om te worden geëtiketteerd, gaat de tamppad omlaag. Het vacuüm in de tamppad is uitgeschakeld en in plaats daarvan wordt een overdruk gecreëerd. De overdruk ‘schiet’ het label op de exacte positie op het product zonder dat de tamppad het aanraakt. Als het oppervlak van het product en de lijm van het label goed op elkaar zijn afgestemd, is er geen extra actie (zoals aandrukken) nodig om het label goed te laten plakken.

Je kunt het aanstampproces bekijken in de volgende slow motion video:

Voordelen van tamp-blow labelers van Weber Marking Systems:

  • Het printen en aanbrengen van labels hoeft niet te worden gesynchroniseerd met de beweging van de producten in de lijn. Het afgedrukte label ‘wacht’ tot het begin van het labelproces.
  • Omdat het label zeer snel wordt weggeblazen, is het mogelijk om snel bewegende producten zonder problemen aan te brengen.
  • Het is mogelijk om een product aan te brengen dat sneller beweegt dan de printer kan printen (zie punt 1 en 2).
  • Met een roterende tamppad kan het afgedrukte label naar de gewenste positie worden gedraaid voordat het wordt weggeblazen.
  • Het product hoeft niet nauwkeurig te zijn uitgelijnd voor het etiketteringsproces.
  • Het is mogelijk om producten van verschillende hoogten aan te brengen, omdat de tamppad beweging de afstand compenseert. Een gerichte luchtstroom kan de resterende afstand overbruggen.
Interessant om te weten:
Het is erg belangrijk dat de grootte, hoeveelheid en plaatsing van de gaten in het tamppad precies zijn aangepast aan uw labeltoepassing. Het vacuüm moet altijd sterk genoeg zijn om het label op zijn plaats te houden. Dit houd in dat het etiket de zuiggaten correct bedekt. Het is ook noodzakelijk om de daaropvolgende overdruk in de juiste volgorde naar de juiste afblaasgaten te leiden. Zoals je kunt zien, kan de binnenkant van een tamppad behoorlijk complex zijn. We gebruiken steeds meer 3D-geprinte onderdelen in onze systemen, omdat deze veel flexibeler kunnen worden aangepast aan de eisen van de klant.

Wipe-on etiketteermachines

Met de veegmethode wordt het label rechtstreeks op het product aangebracht. Het label kan tijdens het proces worden geprint (tijdens het aanbrengen):

De snelheid van printen en aanbrengen moet worden gesynchroniseerd om gerimpelde labels te voorkomen. Het product mag niet sneller bewegen dan de printsnelheid. Als het product stopt, moet de printer ook tijdelijk stoppen met printen.

Omdat een extra rol of borstel aan de dispenser kan worden toegevoegd om het etiket op het product te drukken, zijn wipe-on etiketteermachines speciaal geschikt voor het aanbrengen van etiketten zonder luchtbellen op moeilijke oppervlakken. Daarmee kunnen operationele kosten voor perslucht worden bespaard.

Experts voor uw perfecte etiketteringsoplossing

De samenstelling van etiketten, lijmen en applicators is allesbehalve triviaal. Onze experts bij Weber Marking Systems hebben tientallen jaren ervaring in industriële labeling. We delen onze kennis en oplossingen graag met u. Neem nu contact met ons op voor een GRATIS en deskundig advies.

Meer informatie over onze etiketteermachines