data-matrix-code

Data Matrix Code: de nieuwe barcode?

Data matrix code op doosIn de detailhandel, supermarkt, fabriek en distributiecentra: overal zijn barcodes. In de handel, industrie en in de logistiek wordt een barcode en data matrix code gebruikt om gegevens elektronisch te kunnen registreren en te verwerken.

Automatische identificatie is niet alleen sneller dan handmatige identificatie, het is ook veel minder foutgevoelig en kan extra informatie bevatten. Hier lees je voor- én nadelen van verschillende codes.

Data matrix code, barcode, streepjescode, QR-code – wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende soorten barcodes. Ze kunnen worden onderverdeeld in één dimensionale barcodes (1D) en tweedimensionale barcodes (2D). Eén dimensionale barcodes zoals b.v. klassieke EAN-code bestaat uit verschillende breedten, parallelle lijnen en hiaten. Daarom worden ze ook streepjescodes genoemd.

Net als QR-codes zijn data matrix codes 2D-barcodes. Ze coderen de gegevens in de vorm van een gebied in twee richtingen. De gegevensmatrixcode bestaat uit zwarte en witte vakken in een vierkante of rechthoekige opstelling. Voor consumenten is dit ook handig en waarschijnlijk ook de reden dat een steeds groter aantal smartphonefabrikanten technologie toepast in hun telefoons om QR-codes te scannen.

Maar welke voordelen hebben ze? En is het in principe “beter” dan een klassieke barcode? Dat ontdek je zo!

Data Matrix Code
Data-Matrix-Code – 2D
QR-Code
QR-Code – 2D
EAN-Code
Streepjescode – 1D

 

 

 

 

 

 

Data Matrix CodeQR-Code
Streepjescode
ProductinformatieExtra productinformatieProductinformatie
Markering van onderdelenHandleidingTracering in de keten
Bescherming tegen vervalsingHyperlinks (recept, onderdelen)
SerialisatieAdvertentie
Tracering in toeleveringsketenGamificatie
Delen op social media

 

De voordelen data matrix code

  1. Minder ruimte vanwege een hogere gegevensdichtheid
  2. Lagere resolutie is genoeg voor de leesbaarheid van de scan
  3. Leesbaar in elke positie (0-360 °)
  4. Fouttolerantie tot 30%

data matrix code op printplaatOmdat de data matrix code een grote hoeveelheid informatie kan coderen, neemt deze minder ruimte in beslag.

De gebruiker kan besparen op verbruiksartikelen, zoals etiketten of inkt. Hiernaast is het geschikt voor zeer kleine producten of ronde oppervlakken waar andere streepjescodes hun maximale afmetingen bereiken.

In sommige gevallen zijn data matrix codes zo klein en discreet, dat ze nauwelijks door consumenten worden opgemerkt. In principe wordt de grootte bijna alleen beperkt door de gebruikte printer. De data matrix code kan bijvoorbeeld worden afgedrukt met labelprinters of inkjetprinters.

Zelfs met het nodige contrast zijn ze minder gecompliceerd. Terwijl barcodes een hoge resolutie van ten minste 80% voor de scanner vereisen, kan met data matrix codes zelfs een contrast van slechts 20% voldoende zijn. Dit resulteert ook in verhoogde opties bij het gebruik van kleuren of kleurencombinaties, die overigens veel voorkomende foutenbronnen in streepjescodes zijn.

data matrix code logistiekIdealiter worden data matrix codes gelezen met behulp van een visiesysteem. De code wordt in beide richtingen gelezen zodra deze door de cameralens wordt vastgelegd – de richting doet er niet toe, deze kan in beide richtingen worden gelezen.

Data matrix codes bieden ook een intern foutdetectieproces. De krachtige algoritmen maken automatische foutcorrectie mogelijk, zelfs als tot 30% van het codegebied wordt vernietigd.

De mogelijke nadelen van de data matrix code zijn

Gegevensmatrixcodes kunnen niet worden gelezen met conventionele één dimensionale streepjescodescanners, die alleen lineaire lijnen vastleggen. In plaats daarvan worden speciale camerascanners gebruikt.

Ze kunnen in sommige toepassingen duurder zijn. Dit moet in overweging worden genomen. Maar zo’n visiesysteem kan ook conventionele 1D-streepjescodes lezen, dus dat kan een aantrekkingsfactor zijn voor de aanschaf van deze nieuwere technologie.

Alle codes op een rij

Data matrix codes zijn steeds vaker zichtbaar en winnen terrein van de streepjescode. Streepjescode hebben als nadeel dat ze lineair en groter zijn dan data matrix codes. De kleinere barcode heeft ook minder ruimte waarin informatie opgeslagen kan worden. Data matrix codes hebben een krachtiger algoritme waardoor ze bij beschadiging tot 30% nog steeds zijn uit te lezen. Je hebt hiervoor wel een speciale omnidirectionele scanner nodig.

Inmiddels zien we de opkomst van de data matrix codes binnen de voedingsbranche en farmaceutische industrie. En ook binnen logistiek worden 2D-codes gebruikt.

 

Wil je weten welke code voor jouw proces beter is?

Contact ons!

 

Veelgestelde vragen

Wat is een Data Matrix Code?
Een Data Matrix Code is een tweedimensionale code die informatie codeert in de vorm van een vierkante of rechthoekige matrix van zwarte en witte vakken. De code van een datamatrix kan uit maximaal 2.335 alfanumerieke tekens bestaan. Dat is een behoorlijk aantal. Een voordeel hiervan is dat een QR-code minder ruimte in hoeft te nemen op een label. De grootte van een datamatrix wordt mede bepaald door de hoeveelheid gegevens, zoals alfanumerieke codes, die het moet bevatten. Fabrikanten gebruiken een datamatrix steeds vaker door het gemak omdat ze ook als lineaire barcode (gewone barcode) kunnen optreden.

Wat zijn de voordelen van een Data Matrix Code ten opzichte van een streepjescode?

  • Minder ruimte: Data Matrix Codes kunnen meer informatie coderen in een kleinere ruimte.
  • Lagere resolutie: Data Matrix Codes zijn leesbaar met een lagere resolutie dan streepjescodes.
  • Leesbaar in elke positie: Data Matrix Codes kunnen in elke positie (0-360°) worden gelezen.
  • Fouttolerantie: Data Matrix Codes kunnen tot 30% beschadiging van de code herstellen.

Waar worden Data Matrix Codes gebruikt?
Data Matrix Codes worden in een breed scala aan toepassingen gebruikt, waaronder:

  • Voedingsindustrie: Tracering van producten, naleving van voorschriften, productinformatie.
  • Farmaceutische industrie: Tracering van medicijnen, serialisatie, anti-vervalsing.
  • Logistiek: Tracering van zendingen, sortering, automatisering.
  • Elektronica: Markering van onderdelen, serienummers, garantie-informatie.

Hoe kan ik een Data Matrix Code lezen?
Data Matrix Codes kunnen worden gelezen via hun alfanumerieke gegevens met een speciale camerascanner. De meeste smartphones kunnen de codes met behulp van een ingebouwde QR-codescanner die Data Matrix Codes kan lezen. Deze klantgerichte toepassingen creëren ook meer kansen voor fabrikanten — intern en extern.

Is een Data Matrix Code de juiste keuze voor mijn toepassing?
Dat hangt af van uw specifieke behoeften. Als u een kleine, robuuste code nodig hebt die veel informatie kan bevatten, is een Data Matrix Code een goede keuze. Het kan een belangrijke stap zijn op het gebied van tracering binnen uw bedrijf.