Data matrix code op een doos | Weber Marking Systems

Data Matrix Code – de “nieuwe” barcode?

In de detailhandel, supermarkt, fabriek en distributiecentra: overal worden barcodes gebruikt. Barcodes worden in de handel & industrie en in de logistiek gebruikt om gegevens elektronisch te kunnen registreren en te verwerken. Automatische identificatie is niet alleen sneller dan handmatige identificatie, maar is ook veel minder foutgevoelig.

Data matrix, barcode, streepjescode, QR-code – wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende soorten barcodes. Ze kunnen worden onderverdeeld in één dimensionale barcodes (1D) en tweedimensionale barcodes (2D). Eén dimensionale barcodes zoals b.v. De klassieke EAN-code bestaat uit verschillende breedten, parallelle lijnen en hiaten. Daarom worden ze ook streepjescodes genoemd.

Net als QR-codes zijn data matrix codes 2D-barcodes. Ze coderen de gegevens in de vorm van een gebied in twee richtingen. De gegevensmatrixcode bestaat uit zwarte en witte vakken in een vierkante of rechthoekige opstelling. Maar welke voordelen hebben ze? En is het in principe “beter” dan een simpele barcode? We zullen het nader toelichten.

Data Matrix Code
Data Matrix (2D barcode)
EAN-Code
Klassieke 1D barcode (EAN streepjescode)

 

De voordelen van data matrix codes zijn:

  • Er is minder ruimte noodzakelijk, vanwege een hogere gegevensdichtheid
  • Een lagere resolutie is afdoende voor een goede leesbaarheid van de scan
  • Ze zijn leesbaar in elke positie (0-360 °)
  • Er is een grotere fouttolerantie mogelijk tot 30%

Datamatrix-Code als Laserbeschriftung auf einer LeiterplatteOmdat de data matrix code een grote hoeveelheid informatie kan coderen, neemt deze minder ruimte in beslag. De gebruiker kan besparen op verbruiksartikelen, zoals etiketten of inkt. Hiernaast is het geschikt voor zeer kleine producten of ronde oppervlakken waar andere streepjescodes hun maximale afmetingen bereiken. In sommige gevallen zijn data matrix codes zo klein en discreet, dat ze nauwelijks door consumenten worden opgemerkt. In principe wordt de grootte bijna alleen beperkt door de gebruikte printer. De data matrix code kan bijvoorbeeld worden afgedrukt met labelprinters of inkjetprinters.

Zelfs met de vereiste contrast zijn ze minder gecompliceerd: terwijl barcodes een hoge resolutie van ten minste 80% voor de scanner vereisen, kan met data matrix codes zelfs een contrast van slechts 20% voldoende zijn. Dit resulteert ook in verhoogde opties bij het gebruik van kleuren of kleurencombinaties, die overigens veelvoorkomende foutenbronnen in streepjescodes zijn.

Idealiter worden data matrix codes gelezen met behulp van een visiesysteem. De code wordt in beide richtingen gelezen zodra deze door de cameralens wordt vastgelegd – de richting doet er niet toe, deze kan in beide richtingen worden gelezen.

Data matrix codes bieden ook een intern foutdetectieproces. De krachtige algoritmen maken automatische foutcorrectie mogelijk, zelfs als tot 30% van het codegebied wordt vernietigd.

De mogelijke nadelen van de data matrix code zijn:

Gegevensmatrixcodes kunnen niet worden gelezen met conventionele één dimensionale streepjescodescanners, die alleen lineaire lijnen vastleggen. In plaats daarvan worden speciale camerascanners gebruikt. Ze kunnen in sommige toepassingen duurder zijn. Dit moet in overweging worden genomen. Maar zo’n visiesysteem kan ook conventionele 1D-streepjescodes lezen, dus dat kan een aantrekkingsfactor zijn voor de aanschaf van deze nieuwere technologie.

Wilt u meer weten over hoe u barcodes winstgevend kunt gebruiken binnen uw organisatie?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek!