rfid_tag_weber

Inventaris met RFID-technologie

Regelmatige inventarisatie van te koop aangeboden artikelen, onderdelen, grondstoffen en andere waardevolle activa is voor veel bedrijven een noodzakelijk kwaad. Hoewel het waar is dat barcodelabels de automatische identificatie en gegevensverzameling absoluut hebben vereenvoudigd, kan RFID-technologie nog meer tijd, zenuwen en personeelskosten besparen!

Een van de belangrijkste redenen is dat werknemers niet elk product hoeven te pakken en om te draaien om de barcode te vinden. In plaats daarvan kunnen ze meerdere items tegelijkertijd en terloops scannen. Als een bepaald object niet kan worden gevonden op de plaats waar het hoort, is het mogelijk om grotere gebieden op afstand te scannen met de RFID-lezer totdat de ontbrekende tag reageert.

Met de juiste setup van hard- en software, maakt RFID ook een volledig geautomatiseerde inventaris en een nominale werkelijke vergelijking in realtime mogelijk, in alle goederenbewegingen en procesketens.

Voordelen van RFID ten opzichte van barcodes

Met zijn vele voordelen biedt RFID-technologie een interessant alternatief voor barcodes om inventaris in winkels en magazijnen snel en correct te registreren. Dit is waarom:

Geen visueel contact nodig:

Binnen het bereik van de RFID-lezer kunnen gegevens van RFID-transponders worden vastgelegd zonder visueel of fysiek contact. De radiosignalen kunnen verschillende materialen doordringen, van plastic tot karton of hout. Barcodescanners daarentegen zijn afhankelijk van de laserstraal of camera die rechtstreeks op de barcode wordt gericht.

Bulkaflezing verhoogt de efficiëntie:

RFID-lezers kunnen tegelijkertijd honderden transponders opvangen. Je moet de barcodes één voor één scannen.

RFID-tags zijn robuust en discreet:

RFID-tags kunnen niet alleen ongelooflijk klein zijn (<1 mm). Je kan ze ook zonder problemen scannen, zelfs als ze bedekt zijn met vuil of als ze aan de buitenkant beschadigd zijn. Voor barcodelabels resulteren deze factoren meestal in scanfouten.

RFID-chips zijn herschrijfbaar:

Je kan de informatie die is opgeslagen op RFID-chips indien nodig wijzigen, verbeteren, overschrijven of verwijderen. Nadat de barcodes zijn afgedrukt, kan je deze niet meer bewerken. Bovendien gebruikt men barcodelabels meestal niet opnieuw.

Extra opslagruimte:

Je kan aan een RFID-transponder extra geheugen toegevoegen om nog meer gegevens over een object op te slaan (bijvoorbeeld productiegegevens, onderhoudsgegevens, kenmerken) voor geavanceerde of gerichte zoekopdrachten. Barcodes kunnen slechts een beperkt aantal tekens bevatten.

Aanvullende sensorgegevens:

Men kan RFID-chips koppelen met speciale sensoren om gegevens over omgevingsinvloeden zoals temperatuur, vochtigheid of UV-licht te controleren, op te slaan en te verzenden.

Geavanceerde beveiliging:

Verschillende beveiligingsmaatregelen voor authenticatie, codering en kopieerbeveiliging zijn mogelijk met RFID-technologie.

Betekent dit dat barcodes niet langer bruikbaar zijn? Natuurlijk niet! Beide methoden zijn krachtig voor in verschillende toepassingen. Desondanks moet u RFID-technologie overwegen, vooral als uw inventaris lange uitvaltijden en hoge arbeidskosten veroorzaakt. Wilt u meer weten over efficiënte etiketteeroplossingen voor uw bedrijf? Neem contact met ons op voor een gratis deskundig advies!

Meer informatie over RFID identificatie