Direct printen op kartonnen dozen met Markoprint inkjet printer

Markering van kartonnen dozen: etikettering versus inkjet

Kartonnen dozen zijn perfect voor het veilig vervoeren van goederen. Het enige wat ontbreekt, is de juiste etikettering voor interne logistiek, verzending of traceerbaarheid. In veel gevallen kunnen de kosten worden verlaagd als in plaats van etiketteersystemen een inkjetprinter wordt gebruikt. Maar wanneer is direct printen net zo geschikt als het aanbrengen van labels? We hebben beide methoden vergeleken in termen van afdrukkwaliteit, flexibiliteit en snelheid. Hier kunt u zien wanneer welke methode wordt aanbevolen.

Etiketteren van kartonnen dozen

Etiketteren van kartonnen dozen

Witte labels in combinatie met een zwart thermal-transferlint geeft een uitstekende afdruk. Bovendien worden de oneffenheden op het golfkarton gecompenseerd door gebruik van het lint. Beide factoren zijn heel belangrijk omdat klanten en externe partners de barcodes (1D of 2D) gaan uitlezen. Retailers eisen bijvoorbeeld vaak een zeer hoge afdrukkwaliteit die voldoet aan ANSI Code Grade A.

Bovendien zijn etiketteersystemen flexibeler dan inkjet-printers. Je kunt de goederen aan de zijkant labelen, van boven en van onderen of om de hoek. Zelfs met variabele dooshoogtes etiketteren ze zeer nauwkeurig. Uitschuifbare etiketteerarmen, aanpasbare stempels en de mogelijkheid van contactloos etiketteren, maken het mogelijk dat er ruimte kan blijven tussen het systeem en de te etiketteren doos. De maximale afdruksnelheid is 400 mm / s.

Direct printen op dozen

Direct printen op kartonnen dozen

De afdrukkwaliteit van inkt op karton is meestal iets lager in vergelijking met etiketten, omdat karton zeer absorberend is. Desondanks bereiken groot-karakter piezo-inktprinters ook een hoge afdrukresolutie, wat ideaal is voor coderingstaken in magazijn, logistiek, picking of kwaliteitsborging. Of de kleur en kwaliteit van het karton het gewenste afdrukbeeld mogelijk maken, moet afzonderlijk worden gecontroleerd.

Specifieke voordelen van direct printen zijn de hogere maximale printsnelheid (tot 1.000 mm/s) en lagere printkosten (ongeveer 60% minder per 1.000 prints). Tegelijkertijd kan de lettergrootte tijdens het afdrukproces worden gewijzigd, wat niet mogelijk is bij het etiketteren. Kartonnen oppervlakken kunnen aan de zijkant of bovenkant worden bedrukt. Het is belangrijk dat de printkop heel dicht bij het oppervlak wordt geïnstalleerd.

Beide procedures in vergelijking

 

Etiketteren

Markering van kartonnen dozen met etiketten(print & apply)

Direct printen

Markering van kartonnen dozen met inkjet printer

(piezo-inkjetprinter)

Maximale resolutie 600 dpi 200 dpi
Afdrukkwaliteit Haarscherp thermisch transfer printen op labelmateriaal Absorptievermogen van het karton vermindert de afdrukkwaliteit
Leesbaarheid Uitstekend (zwarte opdruk op wit etiket) Gereduceerd op bruin karton
Maximale afdrukgrootte Hoogte: variabel / maximale breedte: 160 mm Breedte: variabel / maximale hoogte: 800 mm
Afdrukken van tekst, codes, afbeeldingen, grafische afbeeldingen Mogelijk Mogelijk
Verschillende afdrukkleuren Mogelijk Mogelijk
Investeringskosten Vergelijkbaar Vergelijkbaar
Bedrijfskosten / verbruiksgoederen Hoger (etiketten, thermal transfer linten) Lager (inkt)
Afdrukkosten per 1.000 afdrukken * Hoger (ca. 9.50 euro) Lager (ca. 3,10 euro)
Maximale afdruksnelheid 400 mm / sec 1.000 mm / sec
Aanpasbaarheid van etiketteringsplaat / printkop Verstelbaar en variabel, om de hoek etiketteren is mogelijk Statisch, niet verder instelbaar
Print positie
  • van boven
  • van de zijkant
  • van beneden
  • van boven
  • van de zijkant
Formaat wijzigen Geen wijziging van de etiketgrootte mogelijk terwijl het proces loopt Verandering van de afdrukgrootte mogelijk terwijl het proces loopt
Geschikte oppervlakken Absorberende en niet-absorberende materialen Absorberende en licht absorberende ondergrond
Maximale afstand tot de doos Groot (door uitschuifbare etiketteerarm en / of afblaastechnologie) Klein (de printkop moet dicht bij de oppervlakte zitten)

* in het formaat 105 x 150 mm, zie afbeelding hierboven, bij 1 miljoen afdrukken

Conclusie

Hoewel etiketteersystemen bijzonder flexibel zijn, kan bij veel toepassingen ook kosten-effectieve inkjetprinter worden ingezet. Bij een directe vergelijking zijn labels beter (machinaal) leesbaar en ideaal voor externe logistiek. Aan de andere kant zijn inkjet-printers goedkoper en sneller. De afdrukkwaliteit is geschikt voor veel toepassingen in de interne logistiek. De juiste beslissing hangt vaak af van het individuele geval. De labeldeskundigen van Weber Marking Systems geven u graag persoonlijk advies!