kartonnen dozen bedrukken

Kartonnen dozen bedrukken vs etiketteren? Alle voor- en nadelen

Kartonnen dozen zijn perfect voor het veilig vervoeren van goederen. Veelvoorkomende kartonnen dozen zijn bijvoorbeeld verzenddozen. Het enige wat ontbreekt, is de juiste etikettering voor interne logistiek, verzending of traceerbaarheid.

In veel gevallen kunnen de kosten worden verlaagd als in plaats van etiketteersystemen een inkjetprinter wordt gebruikt. Maar wanneer is direct printen net zo geschikt als het aanbrengen van labels? We hebben beide methoden vergeleken in termen van afdrukkwaliteit, flexibiliteit en snelheid. Hier is te zien wanneer welke methode wordt aanbevolen en voor welke producten.

Etiketteren van kartonnen dozen

etiket op doos

Witte labels in combinatie met een labelprinter zwart thermal-transferlint geeft een uitstekende afdruk op kartonnen verzenddozen.

Bovendien worden de oneffenheden op het golfkarton gecompenseerd door gebruik van het lint. Beide factoren zijn heel belangrijk omdat klanten en externe partners de barcodes (1D of 2D) gaan uitlezen.

Retailers eisen bijvoorbeeld vaak een zeer hoge afdrukkwaliteit die voldoet aan ANSI Code Grade A.

Bovendien zijn etiketteersystemen flexibeler dan inkjet-printers. Je kunt de goederen aan de zijkant labelen, van boven en van onderen of om de hoek. Zelfs met variabele dooshoogtes etiketteren ze zeer nauwkeurig.

Uitschuifbare etiketteerarmen, aanpasbare stempels en de mogelijkheid van contactloos etiketteren, maken het mogelijk dat er ruimte kan blijven tussen het systeem en de te etiketteren doos. De maximale afdruksnelheid is 400 mm / s.

Direct printen op dozen

direct printen op kartonnen dozen

De afdrukkwaliteit van inkt op kartonnen verzenddozen is meestal iets lager in vergelijking met etiketten, omdat karton zeer absorberend is. Desondanks bereiken groot-karakter piezo-inktprinters ook een hoge afdrukresolutie, wat ideaal is voor coderingstaken in magazijn, logistiek, picking of kwaliteitsborging. Of de kleur en kwaliteit van het karton het gewenste afdrukbeeld mogelijk maken, moet afzonderlijk worden gecontroleerd.

Specifieke voordelen van direct printen op de verzenddozen zijn de hogere maximale printsnelheid (tot 1.000 mm/s) en lagere printkosten (ongeveer 60% minder per 1.000 prints). Dit ligt ook aan het onderwerp van de bedrukking. Tegelijkertijd kan de lettergrootte tijdens het afdrukproces worden gewijzigd, wat niet mogelijk is bij het etiketteren op een verpakking. Kartonnen oppervlakken kunnen aan de zijkant of bovenkant worden bedrukt. Het is belangrijk dat de printkop heel dicht bij het oppervlak wordt geïnstalleerd.

Beide procedures in vergelijking

 

Etiketteren

etiket op kartonnen doos(Print & Apply)

Direct printen

bedrukte kartonnen doos

(Piezo-inkjetprinter)

Maximale resolutie600 dpi200 dpi
AfdrukkwaliteitHaarscherp thermisch transfer printen op labelmateriaalAbsorptievermogen van het karton vermindert de afdrukkwaliteit
LeesbaarheidUitstekend
(zwarte opdruk op wit etiket)
Minder door het bruine karton
Maximale afdrukgrootteHoogte: variabel / maximale breedte: 160 mmBreedte: variabel / maximale hoogte: 800 mm
Afdrukken van tekst, codes, afbeeldingen, grafische afbeeldingenMogelijkMogelijk
Verschillende afdrukkleurenMogelijkMogelijk
Investering
kosten
VergelijkbaarVergelijkbaar
Bedrijfskosten / verbruikHoger (etiketten, thermal transfer linten)Lager (inkt)
Afdrukkosten per 1.000 afdrukken *Hoger (ca. 9.50 euro)Lager (ca. 3,10 euro)
Maximale afdruksnelheid400 mm / sec1.000 mm / sec
Aanpassen etikettering / printkopVerstelbaar en variabele applicator, om de hoek etiketteren is mogelijkStatisch, niet verder instelbaar
Print positie
  • van boven
  • van de zijkant
  • van beneden
  • van boven
  • van de zijkant
Formaat wijzigenGeen wijziging van de etiketgrootte mogelijk terwijl het proces looptVerandering van de afdrukgrootte mogelijk terwijl het proces loopt
Geschikte oppervlakkenAbsorberende en niet-absorberende materialenAbsorberende en licht absorberende ondergrond
Maximale afstand tot de doosGroot (door uitschuifbare etiketteerarm en / of afblaastechnologie)Klein (de printkop moet dicht bij de oppervlakte zitten)

* in het formaat 105 x 150 mm, zie afbeelding hierboven, bij 1 miljoen afdrukken

Wat is beter?

Hoewel etiketteersystemen flexibeler zijn, is het mogelijk bij veel toepassingen om een kosten effectievere inkjetprinter in te zetten. Bij onze vergelijking zijn labels machinaal beter leesbaar en ideaal voor externe logistiek, zoals postdozen.

Aan de andere kant zijn inkjet-printers goedkoper en sneller. De afdrukkwaliteit is geschikt voor veel toepassingen in de interne logistiek.

De juiste beslissing hangt af van de toepassing en maat waarvoor men het wil gaan gebruiken. Het beste is dan ook om contact op te nemen met een specialist die helpt in het maken van de keuze op basis van je wensen en behoefte en de technische mogelijkheden. U kan altijd contact opnemen met onze klantenservice om de opties door te spreken en het huidige assortiment te bekijken via onze webshop. Bij ons ben je altijd aan het juiste adres om alles te bespreken over kartonnen verpakkingen. Neem gerust contact op en maak gebruik van onze jarenlange ervaring.

CONTACT SPECIALIST

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van bedrukken en etiketteren van kartonnen dozen?

Bedrukken:

  • Voordelen: Hogere printsnelheid, makkelijke bedrukking, lagere printkosten, minder materiaalverbruik, goedkope verzenddozen.
  • Nadelen: Iets lagere afdrukkwaliteit, minder flexibel qua posities en formaten.

Etiketteren:

  • Voordelen: Hogere afdrukkwaliteit, flexibeler qua posities en formaten, geschikt voor variabele afdrukinformatie, alle zijden, perfect voor dozen op maat.
  • Nadelen: Lagere printsnelheid, hogere printkosten, meer materiaalverbruik.

Welke methode is het beste voor mijn toepassing?
De beste methode hangt af van uw specifieke behoeften en de laatste trends. Bedrukken van verzenddozen op maat is een goede keuze als u een hoge printsnelheid, lage printkosten en een acceptabele afdrukkwaliteit belangrijk vindt. Etiketteren is de betere keuze als u een hoge afdrukkwaliteit, flexibiliteit en variabele afdrukinformatie nodig heeft.

Kan ik voorbeelden zien van bedrukte en geëtiketteerde kartonnen dozen?
Ja, op de website van Weber Marking Systems vind je diverse afbeeldingen en video’s van bedrukte en geëtiketteerde kartonnen dozen: [ongeldige URL verwijderd]

Wat kost het om kartonnen dozen te bedrukken of te etiketteren?
De kosten hangen af van verschillende factoren, zoals de oplage, het formaat van de verzenddozen, het type bedrukking, het aantal kleuren en de gewenste afdrukkwaliteit.

Kan ik een proefdruk laten maken van mijn bedrukte of geëtiketteerde kartonnen dozen?
Ja, dat is zeker mogelijk. Weber Marking Systems kan je helpen met het maken van een proefdruk, zodat je het resultaat zelf kunt beoordelen voordat je een definitieve bestelling plaatst. Of dit nou op een vouwdoos is of dat de dozen op maat gemaakt moeten worden, ze krijgen sowieso een professionele uitstraling en een mooie bedrukking. Met onze ruime keuze heeft u niet alleen een luxe verzenddoos op specifieke maat, maar ook dat de klant blij is met ontvangst. Wij kunnen een mooi aanbod doen bij een grote oplage. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op.

Eén reactie

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over het printen op kartonnen dozen. Ik zou dit ook graag willen doen om meer overzicht te creëren, omdat ik veel verschillende producten in mijn magazijn heb liggen. Ik heb me ook verdiept in etiketten en ga kijken welke optie het gemakkelijkst is!

Reacties zijn gesloten.