Barcodelabel wordt op een doos aangebracht

Hoe labels met variabele gegevens uw bedrijf een boost kunnen geven

Er zijn variabele gegevenslabels nodig om producten in de gehele supply chain te identificeren, volgen en verifiëren. Ze helpen fabrikanten ook om hun bedrijfskosten te optimaliseren en hun merk op de markt te brengen. Ze hebben geweldige mogelijkheden om uw bedrijf een boost te geven!

Als specialist voor productmarkering heeft Weber Marking Systems meer dan 50 jaar ervaring in alle branches. In dit artikel vertellen wij je hoe meerdere bedrijven uit de industriële sector en middelgrote bedrijven met succes labels met variabele data gebruiken.

Wat zijn variabele gegevens op labels?

Barcode-Etikett auf einem Autobauteil

Variabele data is de informatie op het label die betrekking heeft op het individuele product, een specifieke productgroep of een specifieke verpakkingseenheid en maakt deze uniek identificeerbaar. Met andere woorden, het zijn printgegevens die van label tot label verschillen.

De gegevens komen meestal uit een database of een Excel-spreadsheet en worden tijdens het productie- of verpakkingsproces  toegevoegd. Variabele gegevens worden vaak gecodeerd in de vorm van barcodes, datamatrixcodes of QR-codes om ze machineleesbaar te maken.

Dit zijn enkele voorbeelden van variabele gegevens op labels:

 • Opeenvolgende nummers
 • Global Trade Item Number (GTIN)
 • Individuele order- en productiegegevens
 • Serienummer
 • Lot- en batchnummer
 • Promotie en winnende codes
 • Elektronische productcode (EPC)
 • Serial Shipping Container Code (SSCC)
 • Adresgegevens op verzendetiketten

Baanbrekers voor industriële automatisering en digitalisering

Wat is nodig om de visie van een slimme fabriek – een fabriek die zichzelf volledig organiseert en optimaliseert zonder menselijke tussenkomst – tot leven te laten komen? Er zijn AutoID-technologieën nodig om levenloze objecten in staat te stellen te ‘communiceren’ met de machines en software gedurende de gehele productielijn. In de vorm van labels met variabele gegevens kunnen machineleesbare gegevens en unieke identificatiegegevens op producten en onderdelen worden aangebracht. Met behulp van het Industrial Internet of Things (IIoT) kunnen die gegevens worden gebruikt om de verdere fabricagestappen automatisch te regelen. Je zou kunnen zeggen dat labels met variabele gegevens de weg vrijmaken voor zeer flexibele massaproductie!

Voor maximale efficiëntie biedt Weber Marking Systems labelsystemen die worden geleverd met de modernste interfaces voor eenvoudige integratie in uw IoT-omgeving – wat zorgt voor meer productiviteit, diepere gegevensinzichten en innovatieve externe services.

Maak uw logistiek efficiënter

Variabele gegevenslabels versnellen de processen in magazijn-, verpakkings- en transportlogistiek. Hier leest u enkele voorbeelden:

 • Etikettierte Versandkartons auf dem FörderbandGoederenontvangst: de scan van verzendlabels activeert de boeking van de goederenontvangst en start het afdrukken van het opslaglabel. De goederenvoorraad wordt actueel en overzichtelijk gehouden zonder grote beheersinspanningen.
 • Retouren afhandelen: met labels met variabele gegevens kunnen productretouren sneller worden geregistreerd en verwerkt. De geretourneerde goederen kunnen sneller worden doorverkocht.
 • Gabelstapler in der LagerlogistikMagazijnlogistiek: etiketten met variabele gegevens zorgen voor een correct voorraadbeheer en het optimaal ophalen van goederen, vooral als er veel schappen en opslaglocaties zijn.
 • Inventaris: etiketten met variabele gegevens vereenvoudigen de regelmatige inventarisatie van goederen in voorraad. Met name voorraadlabels met RFID-technologie kunnen veel tijd, zenuwen en kosten besparen bij de menselijke hulpbronnen.
 • Inbedrijfstelling: etiketten met variabele gegevens zorgen ervoor dat de orderpicker de deelartikelen van een bestelling gemakkelijk kan vinden en samenstellen. Strakke leveringstermijnen kunnen beter worden gehaald.
 • Sorteren: op basis van de variabele gegevens op een barcodelabel (bijv. het inbedrijfstellingslabel) worden goederen uit de materiaalstroom automatisch omgeleid naar specifieke sorteerpunten.
 • PalettenetikettierungGoederenafgifte: Om personeel de bestelling te kunnen laten controleren op kwaliteit en volledigheid, moet de verzendeenheid duidelijk worden gemarkeerd met variabele gegevens.
 • Transport: Etiketten met variabele gegevens maken het veilig volgen van dozen en pallets mogelijk die het magazijn verlaten. In de externe logistiek is er met name behoefte aan uniforme en betrouwbaar leesbare labels die voldoen aan de GS1-normen.
Efficiënte transportetikettering voor pallets:

Pallet labeling system AP 182 from Weber Marking SystemsOns innovatieve nieuwe pallet etiketteersysteem AP 182 heeft een flexibele applicator die pallets op maximaal drie verschillende zijden markeert vanuit één positie. Geen beschermende omheining nodig!

Lees meer over AP 182

Verbeter de traceerbaarheid van producten en merkbescherming

Etikettierte e-Liquid-FlascheVariabele gegevenslabels maken het mogelijk om producten feilloos te volgen in de gehele supply chain – van de levering van grondstoffen tot de verkoop aan de eindgebruiker.

Dit is met name belangrijk voor de consumentenbescherming wanneer een terugroepactie van een product noodzakelijk is. Door de variabele data kunnen fabrikanten, handelaren en consumenten de betreffende producten precies traceren. Bovendien kan de oorzaak van de storing gemakkelijker worden gevonden en sneller worden verholpen. Dit vermindert de tijd en kosten van terugroepacties. Tegelijkertijd dienen labels met variabele gegevens voor merkbescherming: productmarkeringen bieden fabrikanten effectieve maatregelen tegen imitatie en voorkomen ongerechtvaardigde claims over productaansprakelijkheid.

De EU vereist de traceerbaarheid van producten voor bepaalde productgroepen bij wet, waaronder voedsel, medicijnen en explosieven. Zo moet elke verpakking voor receptgeneesmiddelen voorzien zijn van een serienummer, dat is opgeslagen in de Europese Securpharm-database. Apothekers moeten het gebruiken voor authenticiteitscontroles voordat ze het medicijn aan patiënten overhandigen.

Overigens, meer transparantie in de productie wordt goed ontvangen door consumenten: een representatief onderzoek uit Duitsland toont aan dat 84% van de consumenten bereid is meer te betalen voor producten van hoge kwaliteit – zolang ze informatie kunnen traceren over de oorsprong, duurzaamheid en samenstelling van de goederen. Variabele data zijn hiervoor de ideale tussenpersonen. Hoewel het onderzoek alleen betrekking heeft op voedsel, kunnen de bevindingen waarschijnlijk worden uitgebreid naar andere productgroepen.

Versterk promotie-informatie op verkoopverpakkingen

Mehrlagiges Peel-off-Etikett

Couponcodes en andere promotieberichten helpen producten snel te verkopen. Ze moedigen consumenten aan om de website van het bedrijf te bezoeken, waar ze hun individuele code kunnen invoeren om deel te nemen aan een loterij, korting te krijgen of anders.

De code kan bijvoorbeeld  op een peel-off label worden vermeld. Booklet-etiketten bieden voldoende ruimte voor aanvullende informatie (bijv. voorwaarden voor deelname).

Hoe variabele gegevens op etiketten te printen

Als u zelf barcodelabels en andere labels met variabele inhoud wilt maken, kunt u de afdrukgegevens op de labellay-out plaatsen en ontwerpen met behulp van speciale labelsoftware. De variabele posities krijgen een tijdelijke aanduiding die later wordt gevuld met de respectievelijke gegevens uit de verbonden database.

Optie 1: indirecte markering met labels

Labelprinters, die ofwel in stand-alone modus worden gebruikt of in een print & apply etiketteringssysteem, drukken de variabele gegevens op het label af met behulp van thermische overdrachtstechnologie. Het label wordt vervolgens met de hand of door de applicator van het labelsysteem op het product aangebracht. Speciale labeltypes zoals RFID-labels kunnen ook worden gebruikt, maar vereisen RFID-geschikte systemen.

Optie 2: direct markeren met inkjetprinters

Als alternatief kunnen variabele gegevens ook worden aangebracht op de labels of rechtstreeks op de verpakking door middel van een inkjetprinter. Directe markeringsmethoden kunnen kosten besparen in vergelijking met het printen en aanbrengen van labels. Bekijk ons blogbericht over de vergelijking tussen etikettering en printmethoden op kartonnen dozen.

Hier vindt u meer informatie over markeersystemen voor labels met variabele gegevens:

Op zoek naar de perfecte label- of printoplossing?

Weber Marking Systems is uw partner voor veeleisende toepassingen in alle branches. We helpen je graag verder! Vraag ons om meer informatie en deskundig advies:

Neem dan contact met ons op !