Variabele gegevens op labels bieden veel mogelijkheden

Labels met variabele gegevens geven je bedrijf een boost

Bedrijfskosten optimaliseren, je merk in de markt zetten en individuele producten traceren – dit zijn slechts enkele van de voordelen die je kunt behalen bij het gebruik van labels met variabele gegevens.

Weber Labeling & Coding heeft meer dan een halve eeuw ervaring in het helpen van industriële bedrijven om met dergelijke labels het maximale uit hun productidentificatiestrategieën te halen. Lees verder om verschillende toepassingen uit de praktijk te ontdekken die een revolutie teweeg hebben gebracht in de manier waarop bedrijven met productlabels omgaan!

 

Wat zijn labels met variabele gegevens?

Variabele gegevens op labels

Variabele gegevens identificeren elk product op unieke wijze en helpen het te onderscheiden van alle andere producten in dezelfde verpakkingseenheid.

Ze kunnen gemakkelijk aan een etiket worden toegevoegd tijdens de productie of verpakking met informatie uit databases en Excel; deze informatie wordt vaak gecodeerd in barcodes, data matrixcodes en QR-codes voor een grotere nauwkeurigheid bij het scannen door machines.

Voorbeelden van variabele gegevens op labels

    • Opeenvolgende nummers
    • Global Trade Item Number (GTIN)
    • Individuele order- en productiegegevens
    • Serienummer
    • Lot- en batchnummer
    • Promotie en winnende codes
    • Elektronische productcode (EPC)
    • Serial Shipping Container Code (SSCC)
    • Adresgegevens op verzendetiketten

Baanbrekend voor industriële automatisering en digitalisering

Het bereiken van een slimme fabriek die autonoom werkt vereist geavanceerde AutoID-technologie. Dit is waar onze labelsystemen om de hoek komen kijken – door het gebruik van machineleesbare gegevens en unieke identificaties op producten/onderdelen ontsluiten ze het potentieel voor geautomatiseerde productiestappen die mogelijk worden gemaakt door Industrial Internet of Things (IIoT). Deze tags openen mogelijkheden om zeer flexibele massaproductielijnen te creëren: efficiency made easy!

Maak je logistiek efficiënter

Labels met variabele gegevens versnellen processen in magazijn, orderpicking, verpakken en transport. Hier leest u enkele voorbeelden:

  • Goederenontvangst met variabele gegevens op labelsGoederenontvangst: de scan van verzendlabels activeert de boeking van de goederenontvangst en start het afdrukken van het opslaglabel. De goederenvoorraad wordt actueel en overzichtelijk gehouden zonder grote beheersinspanningen.
  • Retouren afhandelen: labels die variabele gegevens bevatten kunnen product retouren sneller laten registreren en verwerken. 
  • Magazijnlogistiek: etiketten met variabele gegevens Magazijnlogistiek met variabele gegevens op labelszorgen voor een correct voorraadbeheer en het optimaal ophalen van goederen, vooral als er veel schappen en opslaglocaties zijn.
  • Inventaris: etiketten met variabele gegevens vereenvoudigen de regelmatige inventarisatie van goederen in voorraad. 
  • Inbedrijfstelling: etiketten met variabele gegevens zorgen ervoor dat de orderpicker de deelartikelen van een bestelling gemakkelijk kan vinden en samenstellen. Strakke leveringstermijnen kunnen beter worden gehaald.
  • Sorteren:  Men kan goederen uit de materiaalstroom automatisch omleiden naar specifieke sorteerpunten op basis van de variabele gegevens op een barcodelabel
  • Transport met variabele gegevens op labelsGoederenafgifte: Om personeel de bestelling te kunnen laten controleren op kwaliteit en volledigheid, moet de verzendeenheid duidelijk worden gemarkeerd met variabele gegevens.
  • Transport: Etiketten met variabele gegevens maken het veilig volgen van dozen en pallets mogelijk die het magazijn verlaten. In de externe logistiek is er met name behoefte aan uniforme en betrouwbaar leesbare labels die voldoen aan de GS1-normen.
Efficiënte transportetikettering voor pallets:

Pallet labeling system AP 182 Ons innovatieve nieuwe pallet etiketteersysteem AP 182 heeft een flexibele applicator die pallets op maximaal drie verschillende zijden markeert vanuit één positie. Geen beschermende omheining nodig!

Lees meer over AP 182

Verbeter de traceerbaarheid van producten en merkbescherming

Etikettierte e-Liquid-FlascheVariabele gegevenslabels maken het mogelijk om producten feilloos te volgen in de gehele supply chain – van de levering van grondstoffen tot de verkoop aan de eindgebruiker.

Dit is met name belangrijk voor de consumentenbescherming wanneer een terugroepactie van een product noodzakelijk is. Door de variabele data kunnen fabrikanten, handelaren en consumenten de betreffende producten precies traceren. Men kan de oorzaak van de storing gemakkelijker terugvinden om dan sneller te verhelpen. Dit vermindert de tijd en kosten van terugroepacties. Tegelijkertijd dienen labels met variabele gegevens voor merkbescherming: productmarkeringen bieden fabrikanten effectieve maatregelen tegen imitatie en voorkomen ongerechtvaardigde claims over productaansprakelijkheid.

De EU vereist de traceerbaarheid van producten voor bepaalde productgroepen bij wet, waaronder voedsel, medicijnen en explosieven. Zo moet elke verpakking voor receptgeneesmiddelen voorzien zijn van een serienummer, dat is opgeslagen in de Europese Securpharm-database. Apothekers moeten het gebruiken voor authenticiteitscontroles voordat ze het medicijn aan patiënten overhandigen.

Overigens, appreciëren consumenten meer transparantie in de productie. Een representatief onderzoek uit Duitsland toont aan dat 84% van de consumenten bereid is meer te betalen voor producten van hoge kwaliteit. Zolang ze informatie kunnen traceren over de oorsprong, duurzaamheid en samenstelling van de goederen. Variabele data zijn hiervoor de ideale tussenpersonen.  Hoewel het onderzoek alleen betrekking heeft op voedsel, kan je de bevindingen waarschijnlijk uitbreiden naar andere productgroepen.

Versterk promotie-informatie op verkoopverpakkingen

Mehrlagiges Peel-off-Etikett

Couponcodes en andere promotieberichten helpen producten snel te verkopen. Ze moedigen consumenten aan om de website van het bedrijf te bezoeken, waar ze hun individuele code kunnen invoeren om deel te nemen aan een loterij, korting te krijgen of anders.

Men kan een peel-off label gebruiken voor de code te vermelden. Booklet-etiketten bieden voldoende ruimte voor aanvullende informatie (bijv. voorwaarden voor deelname).

Hoe variabele gegevens op etiketten te printen

Als u zelf barcodelabels en andere labels met variabele inhoud wilt maken, kunt u de afdrukgegevens op de labellay-out plaatsen en ontwerpen met behulp van speciale labelsoftware. De variabele posities krijgen een tijdelijke aanduiding die later wordt gevuld met de respectievelijke gegevens uit de verbonden database.

Optie 1: indirecte markering met labels

Labelprinters, die evenals in stand-alone modus worden gebruikt of in een print & apply etiketteringssysteem, drukken de variabele gegevens op het label af met behulp van thermische overdrachtstechnologie. Het label wordt vervolgens met de hand of door de applicator van het labelsysteem op het product aangebracht. Speciale labeltypes zoals RFID-labels kunnen ook worden gebruikt, maar vereisen RFID-geschikte systemen.

Optie 2: direct markeren met inkjetprinters

Door middel van een inkjetprinter kan men variabele gegevens aanbrengen op labels of rechtstreeks op de verpakking. Directe markeringsmethoden kunnen kosten besparen in vergelijking met het printen en aanbrengen van labels. Bekijk ons blogbericht over de vergelijking tussen etikettering en printmethoden op kartonnen dozen.

Hier vindt u meer informatie over markeersystemen voor labels met variabele gegevens:

Op zoek naar de perfecte label- of printoplossing?

Weber Marking Systems is uw partner voor veeleisende toepassingen in alle branches. We helpen je graag verder! Vraag ons om meer informatie en deskundig advies:

Neem dan contact met ons op !