Producten en verpakkingen op
betrouwbare wijze labelen
Producten en verpakkingen op
betrouwbare wijze labelen
Ontwikkeling en fabricage
"Made in Germany"
Professionele oplossingen
voor de industrie

Onzichtbare markering

De fabrikant van "elastieken" „Neumann“ markeert met UV-inkt

Elastieken touwen zijn er bijna overal – niet alleen in de industrie, de logistiek, het huishouden en vrije tijd, maar ook in liften, keukenlades, trampolines en fitnesstoestellen. Soms vallen ze meteen op en soms zijn ze verdekt gemonteerd. Ze zijn in elk geval vaak erg belangrijk. Vaak zijn het namelijk net de elastische "touwen" van de toestellen die hen hun eigenlijke functie geven. Iets wat zo belangrijk is moet van de hoogste kwaliteit zijn – en voor track & trace doeleinden gemarkeerd zijn. „Hier zijn wij ons absoluut bewust van. Wij ontwikkelen en produceren al meer dan tien jaar hoogwaardige, met textiel omvlochten latex koorden“, aldus Andreas Neumann, zaakvoerder van het gelijknamige bedrijf uit Solingen (Duitsland).

Bekijk de video:

Andreas Neumann produceert flexibele touwen en koorden in verschillende kleuren en plaatst er om de 15 centimeter lotnummer-aanduidingen op. Om bij de markering van de verschillende en gedeeltelijk van zeer felle kleuren voorziene koorden, de kleuren hun aandacht te laten behouden en tegelijkertijd het optische uiterlijk van de touwen niet te verstoren, hebben de labelexperts van Weber Marking Systems een "bedrukking" met onzichtbare UV-inkt voorgesteld. „Dat idee heeft ons overtuigd: De markering is alleen onder black-light zichtbaar worden en valt daardoor absoluut niet op!“ zegt Andreas Neumann verheugd.

Andreas Neumann GmbH ommantelt rubberen touwen met PE-, PP- of PET-vezels. Dit vlechtwerk zuigt de inkt goed op, waardoor de inkt snel droogt en zorgt daardoor voor een bijzonder goede houdbaarheid van de markering. ,,Tijdens onze kwaliteitscontroles onderwerpen wij onze touwen aan belastingstests tot 300.000 bewegingscycli“, verklaart Andreas Neumann: „Daarbij hebben wij vastgesteld dat bij deze belasting niet alleen de touwen, maar ook de lotmarkeringen probleemloos standhouden!“

Geen vraag over de grootte

Voor deze robuuste markering is slechts weinig ruimte nodig. Weber Marking heeft een kleine inktjetprinter gemonteerd in de installatie van Andreas Neumann. Deze Markoprint X1JET combineert de besturing en de printeenheid op een oppervlakte van slechts 10x10 cm. Met één druk op de knop kan uit negen verschillende opgeslagen lay-outs met tekst, volgnummer, barcode of logo worden gekozen. De printgegevens worden door middel van een USB-stick, via een seriële interface of via Ethernet op het apparaat gezet.

Bij Andreas Neumann is de X1JET via Ethernet aangesloten. De op zijn PC geïnstalleerde Markoprint iDesign-software genereert automatisch het lotnummer en verzendt dat naar de printer. De touwen worden langs de X1JET geleid en worden onzichtbaar gemarkeerd tot een hoogte van 12,5mm. Een rechtstreeks op de printer aangesloten draaiende pulsgever zorgt ervoor dat de juiste productsnelheid bekend is. Tevens wordt met behulp van een sensor het touw gedetecteerd, zodat de snijautomaat de touwen daarna op de gewenste lengtes kan snijden.

Veel verschillende inkten en kleuren

Weber Marking heeft een groot assortiment aan inkten en kleuren. De Markoprint-printers kunnen werken met inktcartridges van verschillende fabrikanten. Bij Andreas Neumann wordt gebruik gemaakt van de UV-inkten van Hewlett Packard. Nadat de lay-out is gekozen, berekent de printer het te verwachten  aantal mogelijke prints per cartridge. Bij Andreas Neumann is één cartridge voldoende voor meer dan 520.000 coderingen. Als de gebruikers het verwachte aantal prints te klein vinden, dan kunnen deze op verschillende manieren verhoogd worden: De beide spuitrijen van de printkop kunnen bijvoorbeeld niet zoals gebruikelijk tegelijk, maar ook alleen om en om printen. Daardoor zal het aantal prints verdubbelen en zullen de inktkosten halveren. Ook kan de resolutie, die standaard 600 dpi is, verlaagd worden.

Dankzij de gepatenteerde Click´n Print-methode kunnen de bedieners de inktcartrigdes met een enkele handbeweging vervangen. Omdat de printkop een deel van de cartridge is, heeft u na elke wissel, eigenlijk een "nieuwe printer“ ter beschikking. Daardoor hoeft de X1JET nagenoeg niet onderhouden te worden. Indien er langere tijd (afhankelijk van de gebruikte inkt) niet geprint wordt, kunnen de gebruikers de cartridges uit het apparaat nemen en met een kapje afsluiten. Op die manier wordt voorkomen dat de inkten uitdrogen.

Flexibele printerfamilie

De cartridge van de X1JET maakt een maximale schrijfhoogte mogelijk van 12,5 millimeter. Als de printhoogte groter moet worden, dan biedt Weber alternatieve Markoprint-systemen waaraan tot acht printkoppen gecombineerd gemonteerd kunnen worden. Gezamelijk kunnen ze een printhoogte tot 400 millimeter bereiken. In combinatie met de hoge resolutie van 600 dpi is de Markoprint-techniek daardoor een interessant alternatief voor het coderen van dozen.

De acht printkoppen kunnen ook worden "opgedeeld“, waardoor een doos bijvoorbeeld op twee zijden tegelijk kan worden beprint. Printkoppen met een grotere printhoogte, maar een lagere resolutie zijn eveneens beschikbaar.


Contact opnemen

Graag bieden wij u persoonlijk, individueel en gratis advies.
*Verplichte velden

Contact

Contact us

+31(0)36-5345254

Schrijf een e-mail

Weber Marking Systems BV

Steurstraat 19

NL - 1317 NZ Almere